Setari Cookie-uri

Chirurgie si silueta - gastroplastia

In lupta cu kilogramele numeroase persoane apeleaza la cure de slabire, exercitii fizice sau la diferite medicamente pentru a-si trata obezitatea. Din pacate, studiile arata ca acesti oameni nu reusesc sa slabeasca pe termen lung doar pe baza de regimuri alimentare si comportamentale. Mare parte dinte cei care participa la diferite cure de slabire nu slabesc semnificativ si constant. Persoanele cu obezitate morbida au probleme foarte mari atunci cand trebuie sa mentina greutatea si sa-si rezolve problemele de sanatate.

Aceasta interventie nu este reversibila, insa are avantajul ca nu interfera cu procesul de digestie si absorbtie, evitatand sindromul de maslabsorbtie. Operatia este una complexa si are anumite riscuri, fapt pentru care multe persoane evita acest gen de interventie. Intre dezavantajele acestui tip de interventie chirurgicala pentru slabit se numara necesitatea urmarii unei diete stricte dupa operatie, discomfortul produs de anumite alimente inalt procesate, dificultatea alimentarii cu produse bogate in fibre sau cu consistenta crescuta.

Operatia inversa, de restabilire a volumului gastric initial este mult mai complexa si de aceea trebuie luata in considerare doar in cazul unor complicatii medicale foarte serioase. Operatia implica si riscurile specifice oricarei interventii chirurgicale.

Interventia de gastroplastie verticala conduce la pierdere in greutate la majoritatea pacientilor, insa, pe termen lung, este mai putin eficienta decat interventiile pentru malabsorbtie. Greutatea normala dupa gastroplastie verticala este inregistrata la 30% dintre cei care au suferit acest gen de operatie, restul obtinand o scadere in greutate de diferite grade.

Citește și:

Gastroplastia verticala pierde in ultima vreme teren in fata unei noi proceduri, denumita bandare gastrica ajustabila sau Lap-Band. Acesta consta tot in micsorarea volumului gastric prin compartimentarea stomacului, insa de aceasta data nu se efectueaza nicio sutura ci se palseaza un inel gonflabil din silicon in jurul treimii superioare a stomacului. Obtinerea unui spatiu restrans in portiunea superioara a stomacului produce prelungirea senzatiei de plenitudine gastrica pentru ca aici sunt situate fibrele nervoase care conduc in creier acesta senzatie. Avantajele acestei metode sunt multiple: este reversibila, stomacul nu trebuie taiat si suturat, riscul de malnutritie este foarte mic si operatia are o rata foarte mica de complicatii. La inceput pierderea de greutate este mai mica decat in cazul procedurii anterioare.

Citește și:

Interventia este efectuata laparoscopic sub anestezie totala. Pentru a avea rezultatul scontat, operatia trebuie insotita de urmarea unei diete recomandate de chirurg si nutritionist.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
14 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.