Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre cei 8 hormoni ai glandei hipofize

Hipofiza sau "glanda mama" controleaza activitatea majoritatii glandelor cu secretie endocrina din organismul nostru, adica acele glande care isi varsa hormonii direct in sange.

Va propunem sa discutam in articolul curent care sunt principalii hormoni ai glandei hipofiza si cum ne influenteaza acestia sanatatea.

Cei 8 hormoni ai glandei hipofize

ACTH (hormonul adenocortioctrop)

ACTH are un rol foarte important in medierea stresului, atat fizic, cat si psihic. Se pare ca secretia acestui hormon este atat de sensibila incat se modifica si la o simpla intepatura in vena (de exemplu la prelevarea de sange pentru analize). ACTH stimuleaza secretia cortizolului – hormonul de stres cu rol vital – la nivelul glandelor suprarenale.

Sectretia de ACTH are un ritm circadian (adica se secreta zilnic) si ultradian (la cateva ore), fiind stimulata de stres. Ritmul diurn nu este dependent de nivelul cortizolului din sange, insa se poate altera pentru 1-2 saptamani la schimbarea fusului orar (zborurile transatlantice).

Citește și:

GH (Hormonul de crestere)

Aproximativ 50% din celulele hipofizei sunt somatotrofe – adica celule secretoare al hormonului de crestere (somatrotop). Hormonul de crestere este esential pentru cresterea copiilor, dar si pentru osificarea adultului. Hormonul de crestere este influentat de functia hepatica, dar si de rinichi, pancreas, inslina, unele substante secretate de creier, somn sii deprivare emotionala. Lipsa “dragostei” la un copil care nu se simte iubit duce la afectarea cresterii acestuia – copilul creste greu, e slab si astenic. Adesea copiii care cresc in familii conflictuale prezinta deficit de crestere.

PRL (prolactina)

Prolactina este un hormon hipofizar care este implicat frecvent in diverse patologii. Multe femei prezinta o functie perturbata a secreteiei de prolactina.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.