Setari Cookie-uri

Barbatul-femeie: despre testiculul feminizant

Testiculul femeinizant reprezinta o afectiune endocrina caracterizata prin fenotip feminin la un individ cu sex cromozomial si gonadic masculin, cu alte cuvinte sexul adevarat al individului este masculin, dar prezinta organe genitale externe asemanatoare femeii.

Ce reprezint testiculul feminizant?

Acest caz nu este singurul. Practic materialul genetic predispune la o dezvoltaare o organelor sexuale masculine in viata intrauterina, insa copilul dezvoltat in burctica mamei un deficit de receptori pentru androgeni, mai exact testosteronul (hormonul sexual masculin) nu poate actiona pe organele genitale pentru a le diferentia in dezvoltarea intreuterina pentru ca acestea nu il recunosc.

Foto@ sxc.hu

Astfel testosteronul nu poate induce diferentierea organelor genitale externe in cele masculine, dar testiculele se formeaza.

Ele insa raman in abdomen pentru ca punga scrotala nu este formata, punga in care testiculele coboara la nstere.

Testosteronul produs de testiculele intraabdominale (uneori pot exista si in canalul inghinal sau intralabial) poate fi transformat in estrogeni (hormoni sexuali feminini) care induc dezvoltarea feminina a organelor genitale externe.

Citește și:

Organele genitale externe in testiculul feminizant

Practic este un individ de sex genetic masculin (46XY) dar care prezinta organe genitale externe feminine:

  • labii;
  • Clitoris;
  • Vagin “in fund de sac”, adica un vagin inchis care nu are continuitate cu uter pentru ca acest individ nu prezinta uter si nici trompe uterine! Absenta acestor organe si prezenta testiculelor intraabdominale se evidentiaza printr-o ecografie, aceste anomalii fiind depistate inca din viata intrauterina daca mama merge la ginecolog.

Foto @ sxc.hu

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.