Setari Cookie-uri

Viata cu acromegalia

Tot ce este prea mult strica „Acromegalia” este un cuvant grecesc care inseamna „cresterea extremitatilor”.

Comunicat de presa

Persoanele care sufera de aceasta boala constata ca inelele nu li se mai potrivesc sau ca pantofii nu-i mai incap. Cresterea membrelor apare atunci cand o tumoare de pe glanda hipofiza produce hormoni de crestere in exces. De cele mai multe ori, tumoarea consta intr-un adenom, care nu este malign.

acromegalie simtome, cauze, tratament
Hormonii de crestere - Un robinet defect

Hormonii controleaza mai multe functii din organism. Atunci cand acestia nu se afla in echilibru, organismul incepe sa prezinte diferite semne si simptome, iar starea de sanatate se inrautateste. Acromegalia apare in urma dezechilibrului a trei hormoni. Acestia sunt:

1) Hormonul de crestere: secretat in glanda hipofiza
2) IGF-I (factor de crestere I similar insulinei): produs in ficat la semnalul indus de hormonul de crestere
3) Somatostatina: produsa in creier; poate inhiba secretia hormonului de crestere.

Citește și:

Glanda hipofiza este asemenea unui robinet. Un anumit hormon din creier provoaca secretia hormonului de crestere in glanda hipofiza. Dupa aceasta, hormonul de crestere incepe sa produca IGF-I. Somatostatina opreste „robinetul” si inhiba secretia hormonului de crestere. In cazul acromegaliei, robinetul nu se inchide intotdeauna complet si lasa sa „curga” prea mult hormon de crestere.

Acromegalia nu este o sentinta pe viata

Acromegalia este o boala pe care medicii nu o recunosc frecvent. Semnele si simptomele evolueaza progresiv, astfel incat diagnosticul poate fi gresit chiar si dupa 15 ani. Fara un diagnostic si un tratament corect, aceasta boala hipofizara poate declansa complicatii, inclusiv insuficienta cardiaca, diabet sau hipertensiune.

Milioane de oameni din toata lumea sufera de acromegalie. Acromegalia poate fi o boala grava, care scurteaza viata, dar nu trebuie considerata ca fiind o boala incurabila. Persoanele cu acromegalie au multe optiuni pentru a se simti mai bine, a arata mai bine si a trai mai mult – acromegalia nu este o sentinta pe viata, ci un semnal de alarma care arata ca organismul trebuie ingrijit cu mai mare atentie. Cu ajutorul tratamentului, pacientii pot duce o viata foarte activa.

Citește și:

Foto:Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.