Setari Cookie-uri

ASPARTAMUL - un indulcitor sigur

Un nou studiu confirma siguranta utilizarii aspartamului.

Informatii despre studiu:

In studiul “Aspartamul, indulcitorii cu un continut redus de calorii si bolile: reglementarea sigurantei utilizarii si aspectele epidemiologice”, realizat de Marinovich et al, autorii au descoperit ca aspartamul nu are nici o legatura cu efectele adverse asupra sanatatii, cum ar fi tumorile cerebrale, bolile cardiovasculare, accidentele cerebrale vasculare sau cancerul pancreatic.

Autorii au analizat studii publicate intre 1990 si 2012, cautand o posibila legatura intre aspartam si efecte adverse asupra sanatatii, precum cancerul sau evenimente vasculare.

Autorii au analizat cercetarile epidemiologice asupra aspartamului si asupra legaturii acestuia cu cancerul. O analiza a literaturii de specialitate despre aspartam si tumorile cerebrale a descoperit ca nu exista un risc crescut de tumori cerebrale in cazul copiilor si adultilor care au consumat alimente si bauturi ce contineau aspartam. In plus, un studiu din literatura de specialitate despre aspartam si tumorile hematopoetice, precum limfomul Hodgkin, nu a descoperit existenta unei legaturi intre cele doua. Autorii au analizat de asemenea studiile, cautand o posibila asociere intre aspartam si alte tipuri de cancer precum cel de san sau cel pancreatic, si nu au gasit nici o asociere intre aspartam si mai multe tipuri de cancer des intalnite.

Autorii au analizat in mod similar cercetarile despre aspartam si asocierea cu evenimentele vasculare adverse si nasterile premature. O analiza a literaturii de specialitate despre aspartam si evenimentele vasculare, precum atacul de cord si bolile de inima, nu a gasit nici o legatura intre cele doua. In plus, o analiza a literaturii de specialitate despre aspartam si riscul de nasteri premature a dezvaluit ca nu exista o asociere intre cele doua in cazul unui nivel scazut de consum pentru femeile insarcinate.

In plus, fata de analiza cercetarilor epidemiologice despre aspartam, cercetatorii au analizat studiile legate de posibila sa toxicitate. Dupa cum mentioneaza autorii, multe alte alimente, precum sucurile de fructe si laptele fara grasimi, contin cantitati mai mari de metaboliti de aspartam, decat cele intalnite in alimentele si bauturile ce contin aspartam. In plus, autorii au explicat ca studiile toxicologice asupra soarecilor si sobolanilor, care au descoperit efecte adverse asupra sanatatii, precum leucemie si cancer de ficat, nu au fost solide din punct de vedere stiintific, mentionand aspecte legate de metodologie si multiplicare.

Autorii acestui studiu au conchis: “Referindu-ne la datele epidemiologice, dovezile asupra indulcitorilor cu un continut redus de calorii – in mod specific, aspartamul – nu sustin existenta unei asocieri intemeiate intre aspartam si tumorile hematopoetice, cele cerebrale, cele digestive, tumorile la san, la prostata si alte tipuri de neoplasm. In mod similar, indulcitorii cu un continut redus de calorii nu au legatura cu evenimentele vasculare adverse sau nasterile premature.”

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.