Setari Cookie-uri

7 Analize pentru TIROIDITA autoimuna Hashimoto

Tiroidita autoimuna prezinta mai multe forme, insa este caracterizata in mod aparte de prezenta unor anticorpi care ‘ataca’ glanda tiroida normala.

Adesea tiroiditele autoimune se pot asocia cu alte boli autoimune ca diabet zaharat insulino-dependent, miastenia gravis, polimiozita, poliartrita reumatoida, vitiligo, lupus etc.

Tiroidita autoimuna – semne si simptome

In fazele inaparente clinic tiroidita autoimuna se poate manifesta discret, de exemplu se usuca excesiv tenul sau pielea de la nivelul mainilor, parul prezinta pusee repetate de cadere, pacientul se confrunta des cu stari de epuizare, fara a avea o cauza anume.

tiroida hashimoto

In fazele clinice ale bolii, pacientul poate lua in greutate, starea de oboseala este accentuata, atat de marcanta incat de obicei persoanele suferinde se prezinta la medic tocmai pentru a acuza astenia. Apoi se poate observa la nivelul gatului, in partea anterioara, o formatiune proeminenta, de consistenta unui cauciuc – gusa tiroidiana.

Citește și:

Pacientul mai poate prezenta tulburari de digestie, constipatie, puls scazut, respiratii mai rare, tulburari de memorie, somnolenta etc.

Analize medicale necesare in tiroidita autoimuna

Analizele medicale si investigatiile pentru glanda tiroida sunt ghidate de medic in functie de fiecare pacient in parte, cele mai comune fiind:

  • Hormonii tiroidieni: T3 si free-T4;
  • Hormonul de control al glandei tiroida de catre glanda hipofiza (glanda-mama): TSH;
  • Anticorpii anti-tiroida – ATPO;

Foto: tiroida localizare @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.