Setari Cookie-uri

Ziua Mondiala a Diabetului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Ministerul Sanatatii Publice...

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Ministerul Sãnãtãþii Publice, in parteneriat cu Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU ºi cu asociaþia Diabeticilor din Romania (ADR), organizeazã miercuri, 14 noiembrie a.c., ora 11.00, in Parcul Tineretului, un marº adresat persoanelor care suferã de acestã boalã, sub egida „Efortul fizic previne diabetul”.

Pe tot parcursul manifestãrii, in Parcul Tineretului cetãþenii iºi vor putea face gratuit testul de determinare a glicemiei. De asemenea, maine, se vor face astfel de teste ºi la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU.

Diabetul zaharat, o boalã extrem de periculoasã prin complicaþiile pe care le dã, are o rãspandire mondialã semnificativã ºi nu þine cont de varstã. In Romania, incidenþa acestei boli a devenit alarmantã. Dupã primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a stãrii de sãnãtate datele preliminare sunt ingrijorãtoare. din perspectiva diabetului. Din cele 2,5 milioane de romani au fost deja evaluaþi in cadrul programului, 23,4 % din populaþia examinatã prezintã diferite grade de risc pentru boala diabeticã de tip II

Incidenþa mare a diabetului face din aceastã afecþiune o problemã de maximã importanþã socialã Pentru cã omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determinã limitãri sociale ºi profesionale. Pentru limitarea aspectelor sociale induse de diabetul zaharat, este nevoie de o implicare fermã a statului, a lumii medicale, a societãþii civle in controlul acestui fenomen.

Ministerul Sãnãtãþii Publice acordã o importanþã deosebitã bolnavilor de diabet. Programul Naþional pentru Diabet a fost primul compatibilizat cu reforma iniþiatã in sistemul sanitar. Acest program este integral finanþat de Ministerul Sãnãtãþii Publice. Antidiabeticele orale sunt toate gratuite ºi se distribuie, ca atare, in farmaciile cu circuit deschis. Pentru antidiabeticele orale farmaciile nu au plafon. In plus, bolnavii de diabet beneficiazã de o dublã supraveghere : a specialistului diabetolog, dar ºi a medicului de familie care va urmãrii lunar evoluþia bolii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.