Setari Cookie-uri

Sindromul metabolic, ucigasul tacut

Este o dereglare metabolica ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane si cuprinde simptome care de cele mai multe ori apar impreuna: obezitate, toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie si hipertensiune arteriala. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au un risc crescut de a dezvolta boli cardivasculare (boala coronariana ischemica, infarct), de aceea este importanta descoperirea lui precoce.

• Controlul tensiunii arteriale;
• Mentinerea glicemiei la valori normale;
• Cresterea valorilor colesterolului „bun” (HDL-colesterol)

Un astfel de bolnav tebuie sa-si faca periodic controale medicale. Macar o data pe an este necesar consultul unui nutritionist, al cardiologului si al medicului endocrinolog.

Alaturi de tratamentul prescris de medic pentru corectarea dereglarilor metabolice (tensiune, diabet, dislipidemie), un rol important in controlul afectiunii il are alimentatia. De aceea trebuie acordata o atentie sporita dietei. Este important sa se renunte sau sa se limiteze consumul alimentelor care pot agrava dereglarile metabolice descrise si sa se cresca aportul alimentelor benefice, care pot ameliora valorile tensiunii, glicemiei si lipidelor sangvine.

Pentru controlul hipertensiunii arteriale, alaturi de medicatia prescrisa de medic care trebuie luata cu strictete, regimul alimentar este obligatoriu. Se va limita consumul de sare si de substante excitante precum cafeaua si se va creste aportul de fructe si legume. Exista mai multe planuri alimentare care s-au dovedit eficiente in controlul tensiunii arteriale, elaborate de specialisti cardiologi, unul dintre aceastea fiind regimul alimentar DASH.

Pentru controlul dislipidemiei se recomanda evitarea consumului de alimente grase, in special cele de origine animala, carnea rosie inlocuita cu carne de pasare si peste. De asemenea, efecte bune pe normalizarea profilului lipidic il are consumul de alimente bogate in acizi grasi mono si polinesaturati (omega-3), precum uleiul de masline, uleiul de rapita. O dieta care imbina cu succes produsele ce au rol benefic in ameliorarea dislipidemiilor este dieta mediteraneana.

Controlul greutatii corporale trebuie sa combine o alimentatie rationala cu combaterea sedentarismului prin activitate fizica in fiecare zi. Alaturi de atingerea greutatii ideale se mai recomanda optimizarea stilului de viata, abandonarea fumatului si a excesului de alcool.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.