Setari Cookie-uri

Stiati ca si barbatii au menopauza?

Stiati ca si barbatii au menopauza? In cazul lor demunirea este de andropauza, insa barbatii nu au un semn exact ce desemneaza instalarea acesteia asa cum au femeile (incetarea menstruatiei). Termenul a fost creat prin analogie cu cel de menopauza.

Stiati ca si barbatii au “menopauza”? In cazul lor demunirea este de “andropauza”, insa barbatii nu au un semn exact ce desemneaza instalarea acesteia asa cum au femeile (incetarea menstruatiei). Termenul a fost creat prin analogie cu cel de "menopauza".

Ce este andropauza?

Andropauza este termenul ce desemneaza totalitatea modificarilor psihologice si fizice care apar datorita diminuarii progresive a productiei de androgeni (hormoni sexuali masculini). Instalarea andropauzei incepe inca de la varsta mijlocie si este strans legata de activitatea sexuala a barbatului, controlata hormonal.

Androgenii sunt hormoni sexuali masculini produsi de testicule si glandele suprarenale. Testosteronul este un astfel de hormon care se afla in concentratie de 20 de ori mai mare la barbat decat la femeie, la aceasta din urma fiind secretat de catre ovar si glandele suprarenale. Pentru barbati, androgenii stau la baza aparitiei caracterelor sexuale masculine (ingrosarea vocii, pilozitate etc.) si tot ei sunt cei care mentin spermatogeneza (producerea de spermatozoizi). De asemenea, androgenii sunt implicati in mentinerea libidoului (dorinta sexuala) si influenteaza comportamentul emotional.

Citește și:

Mai exact, andropauza poate fi definita ca o scadere a concentratiei sanguine a testosteronului la barbat. Aceasta diminuare a productiei de testosteron incepe inca de la 30 de ani, continuand in urmatoarele decenii de viata pana la o varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, cand andropauza este total instalata.

Care sunt semnele si simptomele andropauzei?

Semnele si simptomele andropauzei sunt vagi si difera de la un individ la altul, fiind observabile atat in plan psihologic cat si la nivel organic.

Dintre cele mai comune semne si simptome enumeram:

- Manifestari emotionale: oboseala puternica, iritabilitate, nervozitate, insomnii, reducerea capacitatii de concentrare si memorare, pierderea stimei de sine, sindrom depresiv, indiferenta, uneori apatie etc.
- Activitatea sexuala si libidoul scad progresiv, stimulii erogeni scad de asemenea progresiv. Se mai observa o scadere calitativa si cantitativa a erectiei mai ales noaptea. Spermatogeneza este insa afectata doar la varste inaintate.
- Alte tipuri de modificari hormonale ce includ leptina si melatonina. Leptina este un hormon proteic secretat de celulele grase ce joaca un rol important in controlul masei corporale, astfel barbatii sunt predispusi la ingrasare odata cu inaintarea in varsta. Melatonina este un hormon secretat de glanta epifiza cu un important rol in ritmul somn-veghe, astfel insomniile sunt din ce in ce mai frecvente la barbati odata cu inaintarea in varsta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.