Setari Cookie-uri

Stiati ca si barbatii au menopauza?

Stiati ca si barbatii au menopauza? In cazul lor demunirea este de andropauza, insa barbatii nu au un semn exact ce desemneaza instalarea acesteia asa cum au femeile (incetarea menstruatiei). Termenul a fost creat prin analogie cu cel de menopauza.

Alte manifestari ale andropauzei:

- Diminuarea volumului muscular insotit de scaderea tonusului si a fortei, locul tesutului muscular fiind adesea luat de catre tesutul gras;
- Tulburari de memorie si concentrare mai mult sau mai putin accentuate;
- Aparitia obezitatii abdominale;
- Fragilitatea progresiva a tesuturilor osoase;
- Anemie;
- Modificari ale glandelor sudoripare cu transpiratii excesive, manifestate intr-un mod similar bufeurilor;
- Manifestari vasomotorii cu inrosirea unor arii cutanate.

Care sunt cauzele care accelereaza andropauza?

Incepand cu varsta de 30 de ani, testosteronul secretat scade cu 10% cu fiecare deceniu. O parte a testosteronului secertat este preluat in sange de niste proteine “carause” cum ar fi albumina si globulina. Insa o parte din moleculele de testosteron raman libere. Concentratia testosteronului legat nu scade foarte mult, insa diminuarile secretorii se observa la nivelul testosteronului liber care scade foarte mult intre 40 si 70 de ani. Totusi disfunctiile sexuale nu sunt in totalitate legate de acest hormon, astfel ca nu putem stabili exact care sunt consecintele srticte ale scaderii concentratiei androgenilor. Spre deosebire de ovare insa, involutia functiei testiculare (tradusa prin scaderea nivelului seric de testosteron) nu finalizeaza prin orpirea functiei acestora, ci se traduce prin modificari progresive.

Citește și:

O cauza a andropauzei poate fi si scaderea progresiva a numarului de celule Leyding si Sertoli, celule implicate in mentinerea cantitatii de testosteron.

Nu se cunosc exact care sunt cauzele ce determina andropauza, insa s-au observat corelari ale scaderii secretiei de testosteron cu fumatul, diabetul, bolile cronice, bolile coronariene si de asemenea cu sedentarismul.

Exista un tratament pentru andropauza?

Se poate face o terapie de substitutie hormonala cu intentia de a creste secretia de testosteron, prevenind in felul acesta efectele imbatranirii la barbati. Totodata testosteronul este un hormon protector al sistemului cardiovascular. In urma tratamentului de substitutie hormonala s-au inregistrat, pe langa cresterea masei musculare, si o scadere a factorilor de risc cardio-vascular sau o ameliorare a unor astfel de afectini.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.