Setari Cookie-uri

PETA, vedeta si planurile de dieta

Oare cat din curentul ingurgitarii de tip vegetarian are de-a face cu salvarea regnului animal si cati dintre noi ne lasam convinsi de noul stil de a manca doar pentru ca ne garanteaza scaderea in greutate? Cum pronosticurile anunta pentru urmatorii 5 ani o crestere cu 19% a pietei pentru cei care papa sanatos, sau constiincios, poate ca ar fi o idee buna sa mai adaptam si prin ograda noastra armonia om-animal pe care celebritatile din America se incranceneaza sa o ridice in slavi.

Pamela este un mandru varf de lance al PETA, si o convinsa vegan (= vegetarian care nu mananca sau foloseste produse animale). Actrita Natalie Portman a dus lucrurile mai la extrem, lansand in februarie anul trecut o intreaga colectie de incaltaminte vegan, in colaborare cu buticurile Té Casan (care, sub influenta colapsului economic, au dat faliment in decembrie, si o data cu ele s-a ales praful si de pantofiorii lui Portman). Trend-ul veganismului, insa, departe de a arbora nonstop steagul activismului pentru necuvantatoare, are si o componenta superficiala – din punct de vedere pur alimentar, alternativa vegan a luat cu asalt Hollywood-ul ca dieta perfecta.

Comitetul Doctorilor pentru Medicina Responsabila din America a calculat ca o dieta vegan saraca in grasimi taie saptamanal – nu, nu pofta de viata! – circa 500 de grame din greutate. Poate e greu sa ne imaginam ca un asemenea aranjament fad (legume, fructe – zi, lumina) ar putea duce la un stil de viata cat de cat pasabil pentru altcineva decat capriorul Bambi, oricat ar suprima ele fibrele pofta de mancare. Pana la urma, si poftele sunt bune la ceva – cand nu ti le pui in cui, endorfinele-s garantate.
Asadar, sa intre in scena... veganismul part-time! O blasfemie pentru prietenii la catarama ai animalutelor mari, mici si mijlocii? Poate, dar succesul comercial al cartii jurnalistului Mark Bittman, “Food Matters”, indica popularitatea ideii de “vegan inainte de cina” – adica o strictete alimentara centrata pe plante de-a lungul zilei, urmata de o noapte a desfatarilor culinare! Sau, in stil Obama-esc, vegetale mai mereu si “cate-o friptura din cand in cand” – smecheria e ca, in batalia procentajelor, graficul-placinta sa fie preponderent verde, ceea ce, afirma Bittman, “te ajuta pe tine si ajuta si planeta”.

Citește și:

Printre vedetele care se erijeaza in aparatori ai planetei se numara Alicia Silverstone (care a imbratisat stilul de viata vegan “pentru ca nu mai vroiam sa contribui la violenta din lume”), Moby (prin albumul lui controversat de factura punk-rock, numit “Animal Rights” si printr-o promovare constanta, inflacarata a ideilor sale, aidoma misionarilor sau vanzatorilor din usa-n usa!) etc. Iata, in incheiere, cateva citate (care se vor) persuasive ale altor celebritati vegetariene, castigatoare ale titlului “Cel mai sexi vegetarian” acordat de PETA an de an, din 2001*:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.