Craciun copios condimentat sanatos!

Craciun copios condimentat sanatos!
Kudika
24 Decembrie 2009

Mesele copioase de Craciun sunt adesea bogate in grasimi, sosuri si preparate mai putin sanatoase pentru organismul nostru, cu atat mai mult cat facem si excese alimentare, mancam mai mult si mai des. Insa o parte din inconvenientele meselor copioase ar putea fi contracarate prin folosirea unor condimente cu proprietati medicinale.

Mesele copioase de Craciun sunt adesea bogate in grasimi, sosuri si preparate mai putin sanatoase pentru organismul nostru, cu atat mai mult cat facem si excese alimentare, mancam mai mult si mai des. Insa o parte din inconvenientele meselor copioase ar putea fi contracarate prin folosirea unor condimente cu proprietati medicinale.

Usturoiul

Delicios pentru preparatele cu carne, pisat sau asortat sosurilor, usturoiul este un condiment aproape nelipsit celor mai gustoase preparate din carne. Desigur, veti considera ca ar trebui consumat cand sunteti singuri, insa nu este chiar asa, daca il alaturati mancarurilor, gratarelor sau muraturilor mirosul este redus, insa gustul mult mai bun. Usturoiul prezinta numeroase proprietati medicale. Bogat in vitamine si minerale acesta are proprietati antiinflamatorii, analgetice (amelioreaza durerea), anestezice, antibacterian si antiparazitar, regleaza tensiunea arteriala si prezinta beneficii in unele afectiuni hepatice.

Scortisoara

Ideala pentru vinul fiert, dar si pentru alte preparate, scortioasa poate fi utilizata cu incredere in bucatarie, avand numeroase beneficii asupra sanatatii. Pentru gingiile sensibile sau inflamate se recomanda pe langa perioajul profesionist realizat de medicul stomatolog si gargara cu infuzie de scortisoara. Aceasta se realizeaza prin punerea unei lunguri rase de scortisoara in 100 ml de apa clocotita. Deasemenea scortisoara are si efecte pozitive pentru pacientii cu boli cardio-vasculare, scazand ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Piper
Piperul este chiar condimentul preferat pentru persoanele care indragesc gustul usor picant. Insa putini stiu ca acesta prezinta unele dintre cele mai puternice proprietati antioxidante, intarind sistemul imunitar. Deasemenea piperul este util celor cu afectiuni hepatice, celor care prezinta tuse, boli cardio-vasculare sau vor sa tina o cura de slabire, piperul intensificand arderile.

Cimbru

Cimbrul este folosit in diverse moduri in culturile culinare, fiindun bun ingredient pentru friptura si totodata un condiment ideal pentru preparatele cu fasole. In tot cazul, cimbrul are numeroase proprietati curative, fiind util pentru racelile de sezon. Cimbrul reduce durerile de gat, amelioreaza simptomele durerilor din afectiunile digestive, imbunatateste digestia, calmeaza colicile si imbunatateste circulatia periferica.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: