5 alimente care te lasa fara calciu

5 alimente care te lasa fara calciu
Kudika
7 Septembrie 2010

Caliul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in aproapte toate procesele metabolice din organismul nostru.

Caliul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in aproapte toate procesele metabolice din organismul nostru.

calciuScaderea concentratiei calciului in sange poate avea diverse urmari neplacute, precum:

- amorteala sau furnicaturi in degete;
- contactii musculare bruste, precum “carceii” la nivelul gambelor si nu numai;
- contractii ale muschilor fini, de exemplu celor de la nivelul fetei, astfel persoana acuza ca i se “zbate” ochiul sau buza, obrazul.
- Depresii;
- Pierderi de memorie;
- Tremur;
- Halucinatii chiar sau stare de lesin;
- Modificarea ritmului si frecventei cardiace etc.

Care sunt cauzele scaderii calciului in organism?

Concentratia normala a ionilor liberi de calciu in sange se situeaza intre valorile 4,0-6,0 mg/dL. Cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/dL se considera ca peroana respectiva prezinta hipocalcemie. Manifestarile hipocalcemiei pot sa apara si atunci cand calciul se afla in valorile normale, dar spre limita inferioara.

Cauzele hipocalcemiei
(scaderii concentratiei calciului in sange) pot fi diverse:
- cauze hormonale, spre exemplu in patologii ale glandelor suprarenale, hipofiza etc;
- sangerari menstruale abundente sau tulburari menstruale;
- alimentatie inadecvata;
- carenta de vitamina D, aceasta fiind indispensabila absorbtiei calciului la nivel intestinal. Vitamina D o putem procura din vegetale, insa organismul nostru o produce in mod natural la nivelul pielii prin expunerea corecta la soare. De aceea plaja, efectuata in mod corect astfel incat sa se evite arsurile solare, este benefica santatii si chiar reprezinta unul din pasii de lupta impotriva osteoporozei.
- Anumite patologii digestive care implica malabsorbtia;
- Alte boli.

5 alimente care favorizeaza hipocalcemia

Painea si fainoasele

Painea alba si fainoasele sau alte preparate obtinute din faina alba procesata cheleaza calciul, astfel il face inabsorbabil la nivel intestinal. Se recomanda sa consumati paine integrala, cereale si preparate din faina integrala.

cafeinaCafeina

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.




Setari Cookie-uri