Setari Cookie-uri

Bulimia nervoasa - alimentatia compulsiva

J. Scott Mizes si D. Z. Bonifazi afirma ca s-au efectuat nenumarate cercetari asupra bulimiei nervoase si a tulburarilor alimentare in general. In prezent exista speranta pentru clientii care necesita ajutor deoarece tratamente foarte bine puse la punct le stau la dispozitie. Cu toate acestea doua treimi dintre ei au recaderi si acest lucru nu este deloc imbucurator.

Christiano & Mizes, 1997 afirma ca cei cu tulburari alimentare utilizeaza un coping bazat pe evitare mai degraba decat unul bazat pe problema. Pe masura ce mancatul compulsiv se dezvolta ca si modalitatile de evacuare, ele devin mecanisme de coping pentru emotiile negative puternice.

Fairburn et. al. (1993) subliniaza importanta cognitiilor dezadaptative in etiologia si mentinerea bulimiei nervoase. Un exemplu foarte des intalnit este “Trebuie sa fiu slaba pentru a valora ceva”. CBT in astfel de situatii se bazeaza pe trei stadii.

Stadiul 1 (aprox. 8 saptamani) implica construirea unei relatii terapeutice puternice, introducerea unui patern alimentar normal, cantarirea saptamanala si educarea clientului asupra diferitelor aspecte a tulburarii lui si a abordarii CBT.

Stadiul 2 (aprox. 8 saptamani) este mai orientat cognitiv si implica restructurarea cognitiva a credintelor si gandurilor dezadaptative care mentin tulburarea. Se adreseaza in special ingrijorarilor legate de greutate si forma si nu in ultimul rand pregateste pentru o maniera de rezolvare a problemelor cu care clientul se confrunta mai degraba decat o evitare a acestora.

Stadiul 3 (aprox. 3 saptamani) se concentreaza asupra tehnicilor de prevenire a recaderilor.

Complicatiile fizice si psihice sunt comune clientilor cu tulburari alimentare. Complicatiile medicale apar in general in cadrul anorexiei dar si in cadrul bulimie. Dezechilibrele electrolitilor sunt frecvente si determina slabiciune, oboseala, constipatie si depresie. Uneori, datorita acestor dezechilibre pot aparea tulburari cardiace. Deshidratarile sunt frecvente, iar uneori pot aparea rupturi esofagiene.

Orice urgenta medicala apare este indicata spitalizarea asa cum este recomandata si in cazul unor comorbiditati cu tulburari psihiatrice severe de genul ideilor suicidare sau depresiei severe.

Alte complicatii medicale mai putin severe includ menstre neregulate, eroziunea smaltului dintilor, regurgitari spontane ale alimentelor, retentia apei in tesuturi atunci cand inceteaza utilizarea de laxative si diuretice.
Complicatiile psihologice includ depresii, tulburari de personalitate, anxietate si PTSD daca apare o istorie de abuz sexual. Este necesar un tratament antidepresiv care sa sustina CBT daca depresia este severa. Abuzul de substante poate fi tratat in paralel cu afectiunea propriuzisa folosind un program de 12 pasi. Pacientii care nu raspund la CBT sunt cei care prezinta in asociere tulburari de personalitate, caz in care se trateaza aceasta afectiune. De exemplu un individ cu borderline isi poate examina necesitatea de a manca in cadrul comportamentului autodistructiv si impulsiv.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.