Setari Cookie-uri

Dieta pentru cei cu ficat gras

Ficatul gras, boala numita medical steatoza hepatica, reprezinta acumularea excesiva de grasimi in ficat.

Desertul
Desertul pentru cei cu ficat gras (dar este indicat tuturor, nu doar celor cu steatoza), trebuie sa fie reprezentat de fructe proaspete. De fapt, este gresit spus desert, fiindca prin acest termen se intelege ca fructele ar trebui consumate dupa masa. Nu, masa de fructe este una separata de alte mese si nu se combina cu nimic, decat cu morcov (este leguma care poate fi combinata cu orice).

Carnea
Se vor evita grasimile: mezeluri, carnati, cremvusti sau bacon, orice carne procesata. Se va consuma doar carne de pui (fara piele), curcan (fara piele), peste slab (nu somon de exemplu), carne slaba de vaca sau de iepure. Nu se indica alte carnuri: vanat, porc etc. Combinatia de mezeluri cu alcool este... tragica pentru ficat.

Supele de legume
La fiecare masa de pranz si uneori la cina se vor consuma supe de legume, fara niciun fel de carne. Supele cu carne dauneaza ficatului. Se mai pot consuma supele cu galusti.

Legumele
Legumele crude sau murate ar trebui sa constituie garnitura mancarurilor, uneori le puteti cali (fara ulei) si prepara cu sosuri slabe, care nu contin grasimi. Nu va mirati daca o portie la felul doi este reprezentata de o bucatica de carne cat palma si cateva legume langa – atat ar trebui sa fie o portie, ci nu una imensa cum sunt cele servite la restaurant.

Gatitul
Se va gati la cuptor, prin fierbere, la gratar, in teflon, insa fara ulei si nu prin prajire.

Exemplu de meniu:

Citește și:
  • Dimineata: un bol de cereale cu lapte, apoi o farfurie cu cateva felii de branza, eventual o bucatica mica de piept de pui la gratar si cateva legume crude (ardei, rosie, castravete, telina, gulie, morcov, chiar si ceapa sau usturoi). Cei cu ficat gras nu ar trebui sa consume oua.
  • La pranz (recomandat in jurul orei 12) se poate consuma: un bol de supa de legume. La felul doi: o friptura de dimensiunea palmei, nu mai mare, din tipurile de carne specificate mai sus; garnitura de legume, de preferabil crude, sau de muraturi.
  • Pana la cina – se recomanda doar fructe sau legume crude, exceptand gustarea;
  • Gustare: o salata cu legume si branza, ceai cu lapte, iaurt, doar branzeturi cu o felie de paine;
  • Cina: un bol de supa (sau supa crema de legume cu crutoane); piure de legume; peste.

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.