Setari Cookie-uri

Trendurile alimentare ale verii 2011

Trendurile verii 2011 sunt de a manca sanatos, in oras, exotic si de a cere cat mai multe informatii despre mancarea pe care o comandam la restaurant, dupa cum arata studiile realizate de Unilever Food Solutions la nivel global si in Romania.

Cum arata o masa apropiată de ideal? Legume in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante; uleiuri vegetale in locul grasimilor animale; peste sau carne slaba in loc de carne grasa; garnitura (cartofi, orez, paste), preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire” precizeaza nutritionistul.


“Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa nu treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens e inghetata, in special cea pe baza de lapte. In rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura (la cuptor sau la tigaie, in ulei) sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar sau in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine.” mai adauga nutritionistul Unilever Food Solutions.


Potrivit acelorasi studii ale Unilever Food Solutions, vara lui 2011 este una a poftelor exotice. Unul din patru britanici prefera mancarea indiana, o treime din americani aleg sa comande mancare mexicana atunci cand iau masa in oras, iar mancarea chinezeasca se afla in topul preferintelor a 23% dintre germani.* In Romania, potrivit studiului realizat in martie** in sud-estul si nord-vestul tarii este preferata mancarea exotica, in mod special mancarea chinezeasca si mancarea din restaurantele mixte.


„Un meniu exotic sanatos trebuie sa contina cat mai multe legume, preferabil doar usor preparate, verdeturi, peste sau fructe de mare, carne slaba (preparata la gratar sau innabusita – nu prajita). Mancarurile exotice sunt, in general, pline de culori, care provin dintr-un univers de legume, verdeturi, ierburi aromatice si mirodenii care stimuleaza secretiile gastrice si ajuta digestia. Legumele colorate sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale si fitonutrienti.


Foarte atente trebuie sa fie persoanele cu alergii alimentare, cand comandă un meniu exotic, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen.” adauga Rodica Tenu.


Nutritionistii si bucatarii Unilever Food Solutions precizeaza ca un meniu comandat la restaurant este o alegere sanatoasa, daca are: o sursa de vitamine si minerale: legume; o sursa de grasimi bune sau chiar grasimi esentiale Omega 3 si 6: peste gras, ulei vegetal, margarina de calitate sau seminte oleaginoase; o sursa de proteine cu valoare biologica ridicata: peste, pui, vita, muschi de porc, proteine vegetale (mazare, linte, soia); carbohidrati cu eliberare lenta: orez, cartofi, paste, paine integrala. In loc de sucuri indulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar daca se foloseste miere pentru a indulci ceaiul, trebuie stiut ca aceasta se adauga in ceai dupa ce acesta se raceste (de preferintă sub 40 grade Celsius).


Comunicat d epresa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.