Setari Cookie-uri

Cum ne influenteaza alimentatia munca de la birou: Cele mai frecvente greseli

Persoanele care stau la birou intre 8 si 10 ore pe zi tind sa faca greseli de alimentatie care le influenteaza atat sanatatea, cat si performantele intelectuale sau capacitatea de concentrare. Nutritionistii consultati de Wall-Street fac o trecere in revista a celor mai frecvente greseli in obiceiul de alimentatie si dau sfaturi pentru a le indrepta.

Cele mai frecvete greseli in alimetatia la birou II

5. Lipsa activitatii fizice


Exercitiile sunt vitale pentru un corp sanatos, deoarece ele cresc activitatea metabolica si transforma alimentele in energie. Nu este necesar sa faceti exercitii la sala de fitness, este suficient sa practicati sportul preferat: jogging, fotbal, dans, tenis, ciclism sau chiar mersul in parc.

Sfat: Sunteti extrem de ocupat si nu aveti timp pentru exercitii fizice? Parcati-va masina mai departe de birou sau coborati din metrou cu o statie mai devreme si mergeti pe jos pana la serviciu.

6. Urmarirea stimulilor externi atunci cand mancam


„Studiile de specialitate arata ca oamenii au comportamente alimentare diferite in functie de zona din care provin. De exemplu americanii se opresc din mancat abia atunci cand au farfuria goala – astfel putem spune ca se bazeaza pe stimuli externi pentru a stabili momentul instalarii senzatiei de satietate. In schimb, europenii se bazeaza mai mult pe stimulii interni – senzatia de plin chiar daca farfuria nu este inca goala, pentru a se opri din mancat. Concluzia este simpla: opriti-va din mancat atunci cand apare senzatia de satietate, chiar daca nu ati terminat tot din farfurie”, a explicat nutritionistul din cadrul Centrului Medical Focus.

Sfat: Daca sunteti o persoana care mananca tot din farfurie solutia este simpla: comandati o portie mai mica.

7. Mancarea cu efect de calmare


Ati avut o cearta cu seful sau un deadline de respectat? Atunci cu siguranta, pe fond nervos, ati resimtit dorinta incontrolabila de a manca. Mancarea este folosita de multe ori cu efect de calmare, de indepartare a tristetii, a nerabdarii sau a plictiselii. Ce puteti face in aceasta situatie: incercati sa identificati cu exactitate momentele in care va este cu adevarat foame, sau optati pentru gustari cat mai sanatoase.

Sfat: Daca aveti o perioada stresanta la birou pregatiti-va de acasa felii de morcov, de castravete si tot felul de fructe proaspete, puneti-le pe birou si mancati atunci cand simtiti ca stresul v-a ajuns.

8. Micile mari gustari ale zilei

Majoritatea persoanelor apeleaza la gustarile dintre mese pentru a-i ajuta sa treaca peste o zi stresanta la munca. Insa, alegeti cu grija gustarile: fructe sau legume (ex: felii de morcov) in detrimentul dulciurilor sau a biscuiteilor sarati.

Sfat: De multe ori se intampla ca in timpul zilei, desi va este pofta de dulce, sa va abtineti, iar seara sa va opriti in primul magazin sau cofetarie. De aceea este mai bine sa va satisfaceti pofta in timpul zilei, cand exista sanse mai mari ca grasimile sa nu se depuna in organism.

9. Mancatul in fata calculatorului


Lucrul la calculator in timp ce mancati va poate distrage atentia de la ceea ce consumati, astfel ca veti avea tendinta de a manca mult mai mult decat aveti nevoie! Asa ca la ora mesei ridicati-va de la birou, relaxati-va si mancati fara sa va lasati distrasi de un mail sau de un deadline.

Sfat: Pauza de masa este o sansa de a socializa si de a va detensiona impreuna cu colegii, asa ca ridicati-va de la birou si alaturati-va colegilor la o masa sanatoasa si o discutie savuroasa.

10. Lipsa apei din alimentatie

„Apa este foarte importanta atat pentru creier cat si pentru buna functionare a celorlalte organe ale corpului. De asemenea, apa reduce senzatia de foame si ajuta la detoxifierea organismului. Este recomandat sa consumati doi litri de apa pe zi, pe langa apa extrasa din fructe, legume si alte alimente consumate in ziua respectiva. Nu uitati ca unele bauturi, precum apa minerala sau cafeaua deshidrateaza, astfel ca este mai bine sa le evitam".

Sfat: Trebuie sa aveti in permanenta o sticla cu apa pe birou. Cum se goleste mergeti la dozatorul de apa si umpleti-o.

Sursa: Wall-Street.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.