Lasa-te surprinsa de cel mai spectaculos curcubeu al naturii, cel care iti va aduce viata indelungata si fata de boala, CURCUBEUL ALIMENTELOR! Descoperiri uimitoare din partea oamenilor de stiinta tin sa ne aduca la cunostinta beneficiile extraordinare ale fructelor si legumelor pigmentate intens, dar nu numai.
Puterea GALBENULUI. Legumele si fructele galbene
Gasim galbenul in alimente precum ananas, citrice, porumb, rosii galbene, mere galbene, pomelo, grepfrutul galben, papaya, ardei galben etc.
Ananasul spre exemplu contine bromelaina, o enzima care contribuie la buna functionare a digestiei. Citricele in schimb sunt o sursa bogata de limonoizi cu rol activ in scaderea colesterolului. Totodata, ele pot sa inhibe formarea tumorilor canceroase, protejand prin urmare impotriva cancerului la san, impotriva cancerului pielii, a celui esofagian sau impotriva cancerului la stomac. In plus, nu mai este niciun secret ca vitamina C si acidul folic care se gasesc in citrice au un efect miraculos in intarirea sistemului imunitar si in reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi.
Pe de alta parte, un alt aliment galben, porumbul, reprezinta o sursa semnificativa de luteina si zeaxantina ce protejeaza retina. Aceste doua substante remarcabile, luteina si zeaxantina, reduc riscul aparitiei cataractei si a degenerarii maculare cauzate de inaintarea in varsta. Sa mai mentionam oare ca degenerarea maculara este cauza numarul 1 in lume a orbirii la persoanele in varsta? Alimentele galbene sunt bogate in fitonutienti si flavonoizi cu rol detoxifiant si de blocare a celulelor tumorale. “Sa adaugam aceste fructe si legume galbene in dieta noastra cel putin o data pe zi”, ne sfatuieste dr. Oz.
Foto: Sxc.hu
Puterea ORANJULUI. Legumele si fructele oranj
Portocaliul, una dintre cele mai spectaculoase culori ale spectrului curcubeului, se gaseste din abundenta in alimente precum morcovi, mango, piersici, nectarine, dovleac, cartofi dulci, sofran, mandarine, portocale, cartofi dulci, bostanel, pepene galben.
Cel responsabil pentru minunata culoare oranj nu este altul decat betacarotenul, un terpenoid transformat de organism in vitamina A. Vitamina A are mai multe roluri in organism, ajutand la buna functionare a celulelor albe ale sangelui si la normalizarea cresterii si divizarii celulelor. Aceasta vitamina, alaturi de alte doua tipuri de carotenoide, luteina si zeaxantina, este totodata esentiala pentru intarirea sistemului imunitar si a mentinerii calitatii vederii.
Citeste cntinuarea articolului
- De Ziua Mondială a Veganismului - Sfaturi de specialitate pentru cei care doresc să devină vegani
- Ţii post sau eşti vegan? Iată cum poți obține proteinele necesare, chiar și cele prezente în surse de origine animală!
- Studiu Whiskas: 71% dintre români cred că viața lor s-a îmbunătățit de când au pisică
ROGVAIV-ul culorilor - beneficiile alimentelor din farfuria ta
by
Foto interior: Sxc.hu