Postul Pastelui sau Postul Mare este postul dinaintea Invierii Domnului. Se spune despre Postul Pastelui cum ca este cel mai aspru dintre toate cele patru posturi din an, dar si cel mai lung.

Cori Gramescu isi lanseaza site-ul www.cori.ro si propriul cabinet de dieta si nutritie

Perioada postului este una a purificarii trupului si a spiritului, insa din punct de vedere nutritional lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Mai ales in contextul unei vieti aglomerate de probleme, responsabilitati si stres, poate parea destul de complicat sa ai si un regim alimentar corect in timpul postului.

Pentru ca de astazi incepem postul Pastelui si corpul nostru va trece printr-o perioada delicata, in care este privat de carne, oua, lapte, branza, Cori Gramescu ( nutritionist) vine in ajutorul celor care isi doresc sa tina postul corect, fara ca organismul sa simta lipsa de alimente “dulci”.

Cori Gramescu ( nutritionist) ne oferta cinci reguli simple care ne vor ajuta sa stim ce alimente trebuie sa consumam in post, pentru a ne asigura ca mancam alimente hranitoare care totodata ne ajuta la detoxifierea organismului.

Regula nr. 1: Asigurarea aportului de proteine in post

Asigurarea aportului de proteine in post si totodata, asocierea corecta astfel incat sa asiguram organismului profilul complet de aminoacizi esentiali – elemente pe care nu le putem sintetiza, ci trebuie sa le aducem prin aport alimentar.

“ Pentru aceasta nu este nevoie sa urmam un plan strict de combinare a alimentelor, ci sa adoptam o dieta diversificata si cat mai bogata in alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie sa consumam in post linte, naut, mazare, tofu si tempeh, migdale si nuci, spanac si broccoli, orez integral, quinoa si cereale integrale neprocesate – ovaz, secara precum si mei, hrisca, amaranth. Proteine mai gasim si in derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc. “

Regula nr. 2: Consumul ridicat de legume

“Aceasta ar trebui sa reprezinte baza alimentatiei in post si nu numai, pentru ca au o densitate caloric mica, adica la un volum mare aduc putine calorii si o densitate nutritionala mare, adica la un volum mic aduc multi nutrienti – in special vitamine, enzime si minerale. Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la inceput sa consumam deopotriva legume crude si preparate termic, pentru ca aportul ridicat de fibre poate cauza la inceput o usoara senzatie de balonare. De asemenea, este important sa alegem legume din surse verificate, in care exista si se aplica norme stricte de control al pesticidelor – tarile din UE sunt intotdeauna o alegere mai buna pentru sanatate. In aceasta grupa ar trebui sa se regaseasca legumele fibroase – morcov, telina, pastranac, patrunjel, ridichi, sfecla, gulii, napi, cartofi dulci, precum si ardei, rosii, pentru salate, legume verzi – urzici, untisor, loboda, macris, leurda, spanac, broccoli precum si alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc. “

Foto homepage: legume, Shutterstock

Foto int: Mancare de post, Shutterstock

Cori Gramescu isi lanseaza site-ul www.cori.ro si propriul cabinet de dieta si nutritie
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: