Setari Cookie-uri

MINCIUNILE de pe etichete: Ce contin uleiurile si ce spun producatorii

Pentru a incuraja cumparatorii sa achizitioneze unele produse, multi producatori aduc informatii "pacalitoare" pe etichetele produselor comercializate.

Comunicat de presa

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), organizatie neguvernamentala apolitica si nonprofit, de utilitate publica, infiintata in 10 februarie 1990, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului, reprezentata legal de domnul COSTEL STANCIU, in calitate de Presedinte, va aduce la cunostinta cele de mai jos.

minciuni etichete ulei

Cu eticheta la control

La data de 1 septembrie 2013, APC Romania a lansat campania nationala impotriva practicilor comerciale incorecte pe piata din Romania. O astfel de practica identificata si adusa la cunostinta noastra de consumatori o reprezinta mentiunea inscrisa pe ambalajele sortimentelor de ulei de floarea soarelui Unisol si Ulvex, produse de SC Bunge Romania SRL.

Citește și:

Uleiurile si minciunile despre colesterol

Astfel, pe ambalajul produselor, in tabelul realizat pentru etichetarea nutritionala a produsului este mentionat clar ca acestea nu contin colesterolColesterol 0 mg. Or, este un fapt stiintific cunoscut ca acest colesterol nu se poate regasi decat in produse alimentare de origine animala. Avand de a face cu produse exclusiv vegetale, acestea nu vor contine niciodata colesterol.

Tu ai fi tentat sa cumperi uleiuri pe eticheta carora scrie ca NU contin colesterol?

APC Romania considera ca practica de a mentiona lipsa colesterolului pe eticheta celor doua produse, in conditiile in care acesta nu are cum sa intre in compozitia lor si cunoscut fiind faptul ca este recomandata evitarea produselor cu un continut mare de colesterol, este una incorecta, deoarece poate crea impresia consumatorilor ca cele doua sortimente de uleiuri sunt singurele comercializate pe piata din Romania care nu contin substanta respectiva, lucru neadevarat.

Citește și:

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, ”o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Unii producatori se folosesc de temerile unor consumatori – teama de colesterol – si introduc in etichetarea nutritionala a produsului substante care nu exista in compozitia lor, dar faptul ca este mentionat acest lucru ii face pe consumatori sa se simta mai confortabil.

Citește și:

Uleiurile vegetale nu contin sub nicio forma colesterol, dar unii producatori de uleiuri vegetale, folosesc termenul de „fara colesterol” pentru a crea impresia falsa ca produsul respectiv e mai bun calitativ si isi justifica pretul. Cert este ca uleiurile vegetale nu contin colesterol in compozitie. Colesterolul este o substanta specifica grasimilor animale.

Etichetarea nutritionala nu este obligatorie, dar va fi obligatorie incepand cu 13 decembrie 2016. Totusi, daca producatorul a decis sa treaca ceva anume pe eticheta, trebuie sa isi asume responsabilitatea celor declarate.

Cum alegi uleiul: de calitate I sau a doua?

Ulei de calitatea I sau a doua? Daca doriti sa achizitionati un ulei de calitatea I este simplu de aflat doar citind eticheta nutritionala: continutul de lipide (grasimi) trebuie sa fie de 100%, iar culoarea acestuia sa fie slab galbuie. Citeste continuarea in pagina 2 a articolului >>

Citește și:

Foto: ulei - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Iulie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.