Mancarurile delicioase care contin carne, branza sau oua sunt cu desavarsire interzise, preparatele din peste sunt permise doar uneori, iar fructele si legumele nu se mai gasesc cu abundenta ca in restul anului. De aceea, multi dintre cei care tin post au tendinta sa inlocuiasca mancarurile consumate in mod obisnuit cu semipreparate fara valoare nutritiva, dar care se gasesc la tot pasul. Specialistii atrag atentia ca o alimentatie dezechilibrata, in care excesul de cartofi, paste fainoase si zahar devine regula, dauneaza sanatatii si predispune la ingrasare.

„Atunci cand mancam de post optiunile sunt mai restranse, insa cu putina atentie putem avea un meniu echilibrat si chiar mult mai sanatos. Nutrientii care „sufera” cel mai mult in urma postului sunt grasimile si proteinele animale. Daca ne gandim la grasimi, lucrurile sunt foarte simple pentru ca, in acesta perioada, facem ceea ce ne recomanda specialistii: inlocuim grasimile animale (preponderent saturate) cu cele vegetale (preponderent nesaturate). In felul acesta ne asiguram un aport considerabil de grasimi esentiale Omega 3 si 6 mai ales atunci cand consumam diferite uleiuri vegetale sau margarine de generatie noua. Margarinele noi sunt preparate dintr-un amestec de uleiuri vegetale, astfel incat au un continut important de Omega 3 si 6. Este mai dificil uneori sa inlocuim cu succes proteinele de origine animala deoarece unele dintre alimentele vegetale, ce contin proteine de calitate, nu fac parte din meniul nostru obisnuit (lintea, nautul, sau soia). Fasolea si mazarea uscate sunt si ele bogate in proteine de calitate, insa diversitatea surselor de proteine este foarte importanta in post.” explica dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei.

Idei pentru meniul de post Mic dejun de post
    Sandwich-uri cu paine integrala, margarina de calitate si ardei, rosii sau castraveti Salata de vinete sau de naut (humus) Ceai verde sau negru Fresh de portocale sau de mere
Pranz de post
    Ciorba cu fasole verde, cu dovlecei sau cu ciuperci Mancare de linte cu quinoa sau orez Halva de susan sau ciocolata neagra

Gustari intre mese - de post
    Nuci, alune, migdale, seminte de dovleac Portocale, mandarine, banane, mere Fructe uscate- stafide, mere, caise, prune
Cina - de post
    Salate din legume proaspete, asezote cu diferite uleiuri vegetale si seminte crude. Ceai cald (preferabil infuzie de plante)

Foto: salata de post - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: