Ce este kiwano si ce gust are?

Kiwano mai este numit si pepene cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano.

Este un fruct portocaliu, de dimensiunile unei portocale, cu forma ovaloida si tepi rari. Cu siguranta va atrage atentia in supermarketuri.

Daca il taiati, la interior prezinta boabe suculente de culoare verde, cu sambure in mijloc. Gustul este intre lamaie, banana si castravete, fiind considerat un fruct delicios. Pentru aspetul sau, kiwano este folosit si ca ornament.

Acest fruct se poate consuma cu tot cu coaja.

Kiwano – continut nutritional

Kiwano este bogat in proteine, vitamine precum vitamina C, vitamina B2, B5, B6, vitamina E, iar coaja este bogata in beta-caroten. Fructul contine de asemenea sodiu, potasiu, magneziu, mangan si antioxidanti. Kiwano este bogat in carbohidrati de buna calitate si nu contine grasimi sau colesterol.

Kiwano – bneficii pentru sanatate si frumusete Kiwano ajuta in scaderea colesterolului rau

Continand 0 colesterol, insa fiind bogat in antioxidanti si vitamine, kiwano accelereaza usor metabolismul si stimuleaza ficatul in scaderea sintezei de colesterol. Kiwano este un fruct care poate fi consumat de persoanele care sufera de hipercolesterolemie.

Kiwano ne mentine tineri

Bogat in vitamine C, kiwano ajuta in regenerarea tisulara si mentine tineretea pielii, din interior. Vitamina C ajuta in sinteza de colagn, o proteina ce formeaza reteaua subcutanata, acea retea care, prin destramare, duce la aparitia ridurilor si vergeturilor.

Kiwano este totodata foarte sarac in calorii, de aceea poate fi consumat cu incredere la dieta. Kiwano este de asemenea bogat in proteine, fiind recomandat in perioada de post sau vegetarienilor. Un kiwano contine aproxiativ 4 g de proteine, o cantitate aproximativ egala cu a unei linguri de unt de arahide.

Kiwano este excelent in perioadele de suprasolicitare, dar si pentru sportivi, fiind foarte hidratant – 90% apa.

Kiwano este de asemenea mai bogat in potasiu decat bananele, putand fi consumat cu incredere de catre gravide.

Daca suferiti de constipatie, este recomandat sa consumati kiwona bine copt. Il tineti in camara cateva zile dupa cumparare, caci acest fruct se coace chiar si dupa culegere.

Kiwano poate fi consumat crud, proaspat, copt sau bine copt. Cu cat este mai copt, cu atat gustul este mai aromat, insa proprietatile laxative sunt mai intense.

Foto: kiwano verde, kiwano copt - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: