Setari Cookie-uri

Carnea de PORC: este sau nu sanatoasa?

Carnea de porc este poate cel mai consumat aliment de origine animala de pe meleagurile noastre, alaturi de branza si oua. Carnea de porc este consumata prefential fata de carnea de vita de exemplu sau carnea de peste.

De ce iubesc romanii carnea de porc? Ei bine, de prepararea produselor din carne de porc sau organe sunt legate multe traditii de pe meleagurile noastre, iar preparatele traditionale din carne de porc sunt delicioase si greu de comparat cu alte specialitati culinare. Cine nu iubeste soriciul, toba sau piftia din carne de porc? Ca sa nu mai vorbim de carnati...

carnea de porc este sanatoasa

Carnea de porc – este sau nu sanatoasa?

Multe discutii s-au tinut in jurul calitatii carnii de porc. Ei bine din punct de vedere calitativ carnea de porc difera in functie de rasa porcului, dar si de modul in care acesta a fost crescut si hranit. De exemplu carnea de porc vietnamez este mult mai saraca in colesterol comparativ cu cea provenita de la Marele alb (zis si "porcul romanesc").

Specialistii ne spun ca nu este chiar deloc nociva carnea de porc, cu conditiile ca animalul sa fie crescut corespunzator, cu hrana complet naturala.

Citește și:

Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat saturate, iar untura de porc este mai sanatoasa decat uleiul procesat din comert. In mediul rural untura este foarte des folosita in bucatarie, de la gatit si prajit, pana la proprietatile de conservare ale acesteia (pastrarea jumarilor si a carnatilor) sau pana la obtinerea sapunului de casa.

Carnea de porc contine fier

Carnea si organele de porc sunt bogate in fier, 100 g continand un sfert din necesarul zilnic de fier. Fierul este un oligoelement important in preventia si tratarea anemiei si este important in formarea hemoglobinei. Citeste si Alimente care contin fier

Carnea de porc contine proteine

Este foarte bogata in proteine, fiind indicata si persoanelor cu activitate fizica intensa, dar si copiilor. 100 g carne de porc contine jumatate din necesarul zilnic de proteine.

Citește și:

carnea de porc este sanatoasa

Carnea de porc mai contine zinc, vitamina D si vitamina B6, fiind totodata saraca in clorura de sodiu (deci poate fi consumata si de catre persoanele care sufera de retentie de apa sau hipertensiune arteriala, cu conditia sa nu condimenteze carnea).

Consumul moderat de carne de porc este recomandat pentru imbunatatirea vederii, mentinerea tineretii pielii, prevetia si tratarea anemiei, prevenirea tulburarilor de memorie.

Specialistii raman insa rezervati cand vine vorba despre carnea de porc din comert, provenita de la animale crescute in lipsa de libertate si cu hrana procesata. Se pare ca metabolismul acestor animale este modificat comparativ cu cel al porcilor crescuti in conditii ecologice, iar calitatea carnii difera in functie de modul in care animalul a fost crescut.

Vizionare placuta


Kudika
23 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.