Setari Cookie-uri

BOALA CELIACA: tot ce ar trebui sa stii

Boala celiaca este considerata ca fiind declansata de intoleranta la gluten – o proteina lipicioasa care se gaseste in mod natural in cereale.

Boala celiaca in populatie

Astazi 1% din populatie este diagnosticata cu boala celiaca, insa specialistii considera ca boala este mai frecventa decat pare, insa multe persoane raman inca nediagnosticate.

boala celiaca

De ce apare boala celiaca?

Boala celiaca reprezinta de fapt o boala a sistemului imunitar, in care acesta sintetizeaza anticorpi ce ataca o proteina din alimentatie, si anume glutenul. Astfel ca manifestarile bolii se intensifica odata cu ingestia de alimente care contin gluten.

Trebuie sa stiti ca glutenul se gaseste atat in cereale, cat si in dulciuri, sosuri, chiar si suplimente alimentare sau conserve. Este indicat sa cititi eticheta produselor si sa le ocoliti pe cale care contin urme de gluten, in cazul in care suferiti de boala celiaca.

Boala celiaca poate debuta la orice varsta, atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Risc mai mare de prezentare a bolii o au persoanele cu rude de gradul I care prezinta diabet de tip I, tiroidita autoimuna sau chiar boala celiaca.

Citește și:

Boala celiaca – simptome si manifestari

Daca pana nu demult se considera ca simptomele bolii celiace se limiteaza la nivelul intestinelor, astazi se stie deja ca in boala celiaca sunt afectate multe organe si sisteme, cu precadere sistemul nervos, ficatul, sistemul osteo-asrticular, pielea, sistemul reproducator etc.

boala celiaca

Principalele manifestari si simptome ale bolii celiace sunt:

  • Oboseala permanenta, fara motive evidente;
  • Scaderea performantelor fizice si intelectuale;
  • Anemie;
  • Statura mica;
  • Tulburari de tranzit;
  • Flatulenta;
  • Dureri de burta;
  • Eruptie cutanata;
  • Scadere in greutate;
  • Depresie;
  • Afte bucale;
  • Afectarea dintilor;
  • Osteoporoza precoce;
  • Avorturi recurente;
  • Infertilitate;
  • Sindrom de malabsorbtie;
  • Diaree cronica etc.

Boala celiaca: diagnostic

Diagnosticul bolii celiace se pune asociind manifestarile clinice cu rezultatele analizelor de laborator si ale bopsiei din mucoasa intestinala, realizata prin endoscopie digestiva superioara. Principalele teste de laborator pentru diagnosticul bolii celiace sunt:

Citește și:
  • anticorpi anti-transglutaminaza,
  • anticorpi anti-endomisium,
  • anticorpi anti-gliadina,
  • anticorpi anti-peptide gliadinice deamidate

Cum se trateaza boala celiaca sau intoleranta la gluten?

Odata pus diagnosticul, singurul tratament al bolii celiace il reprezinta dietoterapia. Gasiti in acest articol toate informatiile necesare cu privire la dieta fara gluden: Dieta fara gluten

In cazul celor cu boala celiaca, alimentele ce contin gluten sau urme de gluten trebuie excluse permanent si total din alimentatie. Un singur gram de gluten (echivalent a catorva firmituri de paine) poate declansa boala.

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.