Este vorba despre gustoasa rosie, delicioasa in numeroase preparate si folosita in arta culinara de pe toate continentele.
Rosiile sunt de mare ajutor organismului nostru, continand in cantitati insemnate vitamina C si antioxidanti, motiv pentru care, pe timp de iarna, le consumam conservate fie sub forma de bulion, de suc de rosii sau chiar sub forma de rosii uscate. Avem nevoie de acestea pentru a ne putea mentine necesarul de vitamine, iar murate sunt de asemenea delicioase.
Rosiile sunt bogate in licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, alaturi de resveratrol. Contin de asemenea fibre, iar semintele lor galbene sunt bogate in acizi grasi care scad colesterolul si previn ateroscleroza. Rosiile mai contin in cantitati insemnate vitamina A, E, C, K, PP, vitamine din complexul B precum vitamina B2, B6, B7, aducand si un aport important de calciu, magneziu, potasiu, sodiu, clor, zinc etc.
Rosiile tin inima sanatoasaDaca veti citi Doctrina semnaturilor sau Farmacia lui Dumnezeu veti constata ca rosia a fost considerata cel mai bun aliment pentru inima. Rosiile previn aparitia bolilor cardiovasculare, normalizeaza tensiunea artriala, lupta cu ateroscleroza si pot fi de ajutor in scaderea riscului de infarct si accident vascular cerebral, alaturi de o dieta adecvata si de sport cu moderatie. Da, sportul este considerat unul dintre cele mai bune tratamente pentru persoanele cu boli cardiovasculare, insa realizat cu moderatie si instaurat progresiv. De exemplu o jumatate de ora de plimbare pe zi poate creste speranta de viata.
Prin continutul de anitioxidanti rosiile scad stresul oxidativ, iar prin apotul de vitamine A si E incetinesc procesele de imbatranire si sustin nutritia pielii. Pielea persoanelor care obisnuiesc sa consume multe fructe si legume proaspete este mai elastica, mai fina si chiar mai sanatoasa, caci este bine hranita.
Printre alte beneficii, rosiile ne sustin siluetaDaca va ganditi la diete de slabire sau pur si simplu la mentinerea siluetei, ei bine rar lipsesc rosiile din orice meniu echilibrat. Considerate ca facand parte din categoria alimentelor cu calorii negative, adica acele alimente pentru a caror metabolizare organismul consuma mai multe calorii decat continutul propriu al alimentului respectiv, rosiile accelereaza metabolsimul si mentin functiile digestive.
Imbunatatesc vedereaStim bine ca vitamina A este preferata vederii, iar rosiile o contin din belsulg. Daca va doriti o vedere buna si mentinerea sanatatii ochilor, este recomandat sa consumati alimente rosii sau portocalii, precum: ardei capia, morcov, rosii, dovleac, caise, piersici, nectarine, prune, pepene galben, pepene rosu etc.
Alte beneficii ale rosiilor:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Spune-ti parerea!