Se admite tot mai des faptul ca excesul de sare este responsabil de cat mai multe decese in fiecare an. Principalul vinovat se pare ca este nu numai consumul exagerat al sarii pe care o foloseste fiecare in bucatarie atunci cand gateste, dar si industria alimentara care pune prea multa sare in mancarurile semipreparate si alte produse.
* Cereale: 1-1,1 g/100 g;
* Conserve: 2-3 g/cutie.
Gatiti gustos si cu putina sare!
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa gatiti evitand pe cat posibil sa adaugati sare.
* Reduceti progresiv sarea, compensand prin arome (usturoi, ceapa), ierburi aromate (menta, oregano, busuioc, foi de dafin, marar), arome picante (piper, ardei iute, boia de ardei, curry).
* Preferati sa gatiti intr-un mod care va permite sa pastrati savoarea alimentelor, cum ar fi: gatirea sub aburi, inabusit, fiert.
* Alegeti anumite legume (varza, telina), peste (somon, macrou), carne (miel, vita) care au o savoare suficient de pronuntata pentru a nu simti nevoia sa mai adaugam sare;
* Adaugati la mancarurile din carne si la salatele de legume: ulei, otet, lamaie sau vin alb (alcooul se evapora prin gatire);
* Pentru paste, faceti un sos pe baza de tomate proaspete sau in conserva;
* In cadrul unui regim hiposodat, este util sa incercati produsele pe care este inscriptionat faptul ca este fara sare. Exista in farmacii sare pe baza de potasiu.
Un articol de Dr. Laura- Margareta Bara, Medic medicina sportiva, Consultant nutritie
Un articol sustinut de: