Setari Cookie-uri

8 mituri despre diete

De cate ori nu ti s-a intamplat sa incepi un program de dieta doar pentru ca ai auzit ca este foarte eficient si, deci, recomandat? Pentru a evita capcana miturilor care insotesc adesea programele pentru slabit, ai nevoie sa retii doua lucruri esentiale:

De cate ori nu ti s-a intamplat sa incepi un program de dieta doar pentru ca ai auzit ca este foarte eficient si, deci, recomandat? Pentru a evita capcana miturilor care insotesc adesea programele pentru slabit, ai nevoie sa retii doua lucruri esentiale:

1. Un program de alimentatie sanatoasa ar trebui sa fie un mod de viata, nu un capriciu.

2. Fiecare organism accepta anumite regimuri alimentare si, cum in acest sens nu exista doua structuri identice, aceeasi dieta nu se va potrivi mai multor tipuri de metabolism.

Care sunt asadar miturile care s-au tesut de-a lungul vremii in jurul dietelor pentru slabit si de ce se intampla frecvent ca acestea sa esueze?

1. Colesterolul este daunator, iar alimentatia fara grasimi este recomandata.

Foarte multe persoane considera ca alimentatia cu procent cat mai scazut de grasimi este cea mai indicata. Colesterolul, de pilda, este o substanta eliberata in principal de ficat. In realitate, exista asa-numitele “colesterol bun” si “colesterol daunator”. Cu alte cuvinte, grasimile saturate din anumite mancaruri (carne, lactate) tind sa creasca nivelul colesterolului de tip LDR (lipoproteine cu densitate redusa), cunoscut drept daunator, pentru ca se distribuie spre artere. Exista apoi colesterolul de tip LDS (lipoproteine cu densitate sporita), numit colesterol bun, pentru ca elibereaza arterele si se transmite spre ficat, de unde a decurs initial.

De vreme ce colesterolul este o substanta a corpului uman, fara indoiala ca prezenta ei este binevenita. Asadar, nu e nevoie de un regim din care sa lipseasca lipidele, ci de evitarea grasimilor saturate, in favoarea celor nesaturate continute, printre altele, de uleiul de masline si avocado.

2. Alimentele consumate seara, ingrasa.

Ti se spune adesea ca ceea ce mananci seara, inainte de culcare, se depune apoi sub forma tesutului adipos. Adevarul este insa cu totul altul. Importanta nu este masa de seara, cat ceea ce ai consumat pe parcursul a 24 de ore. Combinarea nefasta a alimentelor si nerespectarea unui program regulat pentru alimentatie sunt doi factori care contribuie la dezechilibrarea metaboismului. Intr-adevar, organismul cuiva care omite masa de pranz, dar mananca seara cat pentru intreaga zi, nu va reusi sa consume cu succes caloriile in timpul somnului. Mesele regulate sunt recomandate, pentru ca regleaza apetitul si determina organismul sa functioneze corect.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.