Setari Cookie-uri

Vegetarienii si necesarul de fier in organism

Fructele si legumele au o importanta vitala in alimentatie: asigura in mare parte necesarul de vitamine si minerale, stimuleaza tranzitul si ajuta la mentinerea unei siluete optime. De ce n-am adopta asadar o alimentatie exclusiv vegetariana? Raspunsul este dificil, insa cu siguranta imporiva vegetarienilor. Vom insista in urmatoarele randuri numai pe importanta fierului si rolul negativ pe care il joaca alimentatia exclusiv vegetariana in acest sens, chiar daca argumentele pro si contra alimentatiei vegetariene pot fi dezbatute din mai multe puncte de vedere.

Un alt motiv de aparitie a anemiei este aportul scazut de fier prin alimentatia deficitara. Posturile prelungite si alimentatia exclusiv vegetariana ocupa aici loc fruntas. Tot in aceasta categorie de cauze se incadreaza si copiii alimentati la san pentru o perioada prelungita, fara a li se diversifica alimentatia.

Alte cauze de anemie sunt reprezentate de felurite boli si tulburari: sindroame de malabsorbtie, interventii chirurgicale pe aparatul digestiv cu rezecarea duodenului si/sau a jejunului, lipsa congenitala a unor proteine, samd.

Cum sa aflii daca ai anemie feripriva?

Daca ai cateva dintre simptomele prezentate mai sus atunci ar trebui sa consulti medicul de familie. Este de ajuns sa ti se recolteze sange pentru ca pe baza hemoleucogramei sa se puna diagnosticul de anemie feripriva.

In general diagnosticul se pune pe baza unui numar scazut de hematii si o concentratie redusa de fier in sange (sideremie). In mod normal sideremia are valori intre 45-175 micrograme/dl.

Este foarte important de asemenea sa se identifice cauza anemiei fiindca aceasta poate fi semnal de alarma al unei boli mai grave.

Cum se trateaza anemia feriprva?


De obicei administrarea orala a suplimentelor cu fier este de ajuns pentru a vindeca anemia. Acest tratament poarta numele de “terapie martiala” si presupune administrarea pe o perioada relativ lunga de timp a pastilelor cu fier. Punem accent pe administrarea indelungata fiindca, din pacate, nu de putine ori tratamentul cu fier este intrerupt odata cu normalizarea analizelor de sange. Total gresit! Fierul trebuie administrat o perioada dubla de timp fata de cat a durat pentru normalizarea analizelor. Spre exemplu, daca au fost necesare 3 luni pentru normalizarea hemoglobinei, atunci terapia martiala va dura in total 6 luni.

Uneori pot aparea reactii adverse la administrarea fierului (greturi, varsaturi, colici, etc), insa acestea se amelioreaza la scaderea dozei.

Doza recomandata este de 100-200 mg/zi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.