Setari Cookie-uri

Sunt sigure bauturile energizante?

Solicitarile de zi cu zi ne determina sa apelam uneori la mici artificii care sa ne dea energia necesara pentru a le face fata. Fie ca sunt solicitari fizice, ca un antrenament la sala de fitness, fie ca sunt cerinte intelectuale, precum o noapte dinaintea unui examen sau o indatorire de servici care necesita o atentie sustinuta, multe persoane apeleaza, pentru a le face fata, la produse energizante care au un stimulent comun, cafeina: cafea, ceai, ciocolata, cola sau bauturi energizante pe baza de taurina care au aparut si pe piata romaneasca in ultimii ani.

Dupa cum am mentionat mai sus, o cutie de bautura energizanta contine tot atata cafeina cat o ceasca de cafea, de aceea, toleranta la cafeina este principalul motiv de limitare a consumului acestor bauturi. Din acest motiv nu se recomanda consumul acestor produse de catre persoanele hipertensive, cu aritmii, sau cu toleranta scazuta la cafeina. Este contraindicat consumul si pentru copii, femeile gravide si femeile care alapteaza, deoarece cafeina se elimina mult mai incet din corpul lor si al fatului.

Trebuie retinut ca bauturile energizante nu au rolul de a potoli setea, mai ales ca o parte din ingrediente au tentinta de a produce deshidratare. De aceea in activitatile sportive solicitante, bautura energizanta se consuma cu 30 de minute inainte de a incepe, urmand ca ulterior sa se consume apa sau racoritoare. Dupa cum recomanda si producatorii, nu trebuie sa se consume mai mult de patru cutii pe zi.

Este de asemenea contraindicat consumul acestor bauturi in combinatie cu alcoolul, deoarece sunt diminuate efectele pozitive ale bauturii.

Sunt un pericol pentru sanatate bauturile enrgizante?

Studiile oamenilor de stiinta si cercetatorilor din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei au aratat ca daca nu sunt depasite dozele recomandate si atata timp cat nu exista contraindicatii, consumul acestor bauturi nu s-a dovedit periculos pentru organism. Cu toate acestea exista tari precum Franta, care au un control foarte riguros al produselor alimentare si care au interzis comercializarea bauturilor energizante pentru motivul ca nu exista suficiente studii care sa arate impactul asupra sanatatii pe termen lung. De altfel, in Statele Unite, organismul care controleaza alimentatia si medicamentele (FDA), refuza sa includa aceste bauturi in categoria produselor alimentare, existand mai degraba intentia de a le incadra in randul produselor farmaceutice.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.