Setari Cookie-uri

Merele, sursa naturala de sanatate

Cunoscut inca din Antichitate ca un fruct divin, marul a fost introdus in cultul adorarii unor zeitati. Pe parcursul timpului, el a ajuns sa fie unul dintre cele mai comune fructe, fiind prezent pe masa fiecaruia dintre noi. Marul este inzestrat cu o multitudine de insusiri: gust bun, aspect placut si substante nutritive foarte sanatoase.

Indicatii terapeutice

Merele pot fi servite ca atare, coapte, fie sub forma de compot, jeleu sau sos. Pulpa sau sucul de mere au un efect antioxidant mai scazut decat fructul ca atare, deoarece substantele responsabile cu acest efect se gasesc mai ales in coaja fructului. Bine cunoscut este si otetul de mere. Acesta ajuta la mentinerea sanatatii, insa are rol important si in tratarea anumitor afectiuni:

* Combate reumatismul - se ia cate o lingura de otet de mere cu miere de trei ori pe zi, timp de trei luni (are efect antiinflamator asupra articulatiilor si cartilagiilor).
* Ajuta in curele de slabire - dimineata, pe stomacul gol, se bea un pahar de apa in care s-au dizolvat doua lingurite de otet de mere (stimuleaza pierderea in greutate).
* inlatura anemia - inainte de fiecare masa se ia o lingurita de otet de mere amestecat cu putina miere (stimuleaza pofta de mancare si ajuta la asimilarea fierului si a substantelor hranitoare din mancare).
* Combate migrenele - se maseaza fruntea si ceafa cu putin otet de mere sau se face o infuzie usoara.
* inlatura efectele indigestiei - se bea inainte si dupa masa cate un sfert de pahar de apa in care s-a diluat putin otet de mere.

Consumul unui mar pe zi ajuta la scaderea nivelului de colesterol si reduce riscul imbolnavirii de cancer la plamani.

Pectina din coaja marului inlatutra mirosul neplacut de ceapa sau usturoi.

Un articol de Andreea Clucerescu, Consultant: Dr. Laura Margareta Bara, Consultant nutritie

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.