Setari Cookie-uri

Consumi alimente ecologice?

Alimentele ecologice, denumite si organice sau biologice, sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice precum pesticide sau ierbicide, fara adaosuri de substante sintetice la procesarea lor, nemodificate genetic si care nu au fost expuse iradierii. Beneficiile sunt deopotriva pentru sanatatea consumatorului dar si pentru mediul inconjurator care nu are de suferit in urma proceselor tehnologice.

Alimentele ecologice, denumite si organice sau biologice, sunt produse de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice precum pesticide sau ierbicide, fara adaosuri de substante sintetice la procesarea lor, nemodificate genetic si care nu au fost expuse iradierii. Beneficiile sunt deopotriva pentru sanatatea consumatorului dar si pentru mediul inconjurator care nu are de suferit in urma proceselor tehnologice.
Odata cu educarea populatiei asupra stilului de viata si constientizarea importantei unei alimentatii corecte pentru sanatatea organismului, noile produse ecologice au inceput sa inlocuiasca o parte dintre cele conventionale in dieta multor persoane. La noi in tara, produsele ecologice nu sunt chiar atat de populare precum in tarile occidentale, unde agricultorii si comerciantii au prevederi legale stricte iar consumatorii sunt siguri de ceea ce cumpara.
Se stie ca alimentatia nesanatoasa, ce contine aditivi, coloranti, amelioratori si alte tipuri de E-uri este frecvent implicata in aparitia unor afectiuni grave. Produsele ecologice sunt naturale si nu contin E-uri, de aceea consumul alimentelor organice poate preveni boli grave precum cancerul sau boli cardiovasculare.

Iata care sunt avantajele consumului de produse ecologice:

  • la producerea lor nu s-au folosit ierbicide, pesticide, hormoni;
  • nu contin aditivi sau alte substante chimice;
  • nu sunt modificate genetic;
  • produsele de origine animala nu contin urme de antibiotice;
  • sunt produse sanatoase, lipsite de reziduuri toxice;
  • au un continut echilibrat de substante bioactive si minerale;
  • impactul asupra mediului inconjurator este minim.

Fructele ecologice sunt mult mai sanatoase decat fructele pentru cultivarea carora s-au folosit pesticide. In plus, cantitatea de substante minerale si vitamine este mult mai mare in cadrul fructelor si legumelor organice. Fructele si legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele conventionale. Folosirea de ingrasaminte naturale si nu chimice, pe baza de azot, face ca fructele si legumele ecologice sa contina cantitati mult mai mici de nitrati, substante cunoscute cu potential cancerigen.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.