Setari Cookie-uri

Antioxidantii, radicalii liberi , imbatranirea

Stim ca imbatranim, vedem efectele acestui proces, dar nu avem o solutie permanenta care sa stopeze definitiv acest fenomen. Din punct de vedere al varstei, procesul de imbatranire fizic si mental incepe la varsta de 20 de ani, dar este vizibil la o varsta medie sau inaintata. Poate ca nu putem evita imbatranirea, dar in mod sigur putem contribui la incetinirea acestui proces. V-ati intrebat vreodata ce anume cauzeaza imbatranirea? Si cum putem lupta impotriva fenomen?

Consumul de zahar, alcool, cofeina, tigari, grasimi saturate si acizi trans grasi duc la cresterea nivelului de radicali liberi si afecteaza functionarea normala a creierului. Evitati pe cat posibil consumarea lor in cantitati prea mari. Fie impiedica oxigenarea corespunzatoare a creierului, fie distrug celulele creierului, fie provoaca o stare de somnolenta sau scad fluxul de sange ce trebuie sa ajunga la creier... Pe de alta parte, se recomanda consumarea de fructe si legume proaspete, ceai verde sau negru, vin rosu si de ce nu...ciocolata amaruie. Surprinzator sau nu, ciocolata constituie un antioxidant puternic. Contine o cantitate considerabila de fenoli ce ajuta la o buna functionare a sistemului nervos.

Printre alimentele bogate in antioxidanti se numara cartofii, morcovii, broccoli, papaya, algele, conopida, lamaia, pepenele galben, varza de Bruxelles, alunele, graul, floarea soarelui, migdalele sau porumbul. Sa nu uitam nici de usturoi, de varza creata, de spanac sau de coacazele negre. Fac minuni pentru mintea noastra! Imbogatiti-va dieta si prin plante cu puternice capacitati antioxidante. Optati pentru oregano, busuioc, marar, dafin, cimbru, cuisoare, patrunjel, brusture, scortisoara, salvie, cuisoare, chimen sau coriandru. Au un efect mai mult decat revigorant asupra organismului!

Pentru a creste imunitatea organismului nostru, expertii ne recomanda sa ne procuram din alimente betacarotenul si complexul de vitamine B. Betacarotenul pastreaza sanatatea pielii si a ochilor si antreneaza activitatea creierului, iar vitaminele din complexul B ajuta la inlaturarea efectelor stresului si stimuleaza o buna activitate a sistemului nervos. Vitamina C este un foarte important aliat in lupta impotriva imbatranirii deoarece stimuleaza metabolismul, ajuta la absorbtia fierului si mentine asigura buna functionare a organismului.

Pe langa faptul ca ajuta la fixarea calciului si ajuta la absorbtia fosforului si a potasiului, magneziul diminueaza starile de nervozitate si creste rezistenta fizica si psihica. Calciul, si el un antioxidant puternic, intareste sistemul nervos si tonifica sistemul cardiovascular si pe cel muscular. Daca va doriti sa aveti parte de o viata cat mai lunga, mentineti echilibrul dintre factorii antioxidanti si radicalii liberi, optati pentru o dieta bogata in antioxidanti, alegeti miscarea in locul activitatilor de tip sedentar sau implicati-va in activitati care va relaxeaza. Doar in acest context, organismul va functiona normal si se va putea apara impotriva factorilor nocivi.

Un articol de Dana Negoita

Sursa: garbo.ro

Citeste articole asemanatoare pe garbo:

Personalitatea in functie de culoarea ochilor

Samponul - de la traditie la stiinta

Machiajul ne dezvaluie personalitatea
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.