Stiati ca mediul oral adaposteste o bogata flora microbiana? Specialistii afirma ca sunt peste 700 de microorganisme care pot cauza carii, iar flora orala ar trebui sa fie intr-un permanent echilibru pentru a pastra un pH neutru al salivei.
PH-ul salivei este important, daca este prea bazic predispune la formarea tartrului, iar daca este prea acid la formarea cariilor. Dupa fiecare masa pH-ul salivar se schimba, variind spre bazic sau spre acid in functie de alimentele consumate. Carnea, painea de exemplu predispun spre pH bazic, dar totodata incarca foarte mult dintii, favorizand cariile. Fructele si legumele au rol reglator, doar unele fructe sunt considerate a fi prea acide, motiv pentru care inclina balanta pH-ului salivar spre acid: citricele.
Nu intotdeauna dispunem de o periuta de dinti si pasta pentru a ne putea curata dintii. Mai mult, bacteriile nocive au tendinta de a se acumula intr-un fel de “colonii” care sunt ulterior mult mai greu de distrus. Aceste colonii devin foarte puternice dupa numai trei zile, de aceea medicii recomanda spalarea zilnica a dintilor, caci periajul mai rar inseamna eficienta mult, mult mai slaba.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Cum să ai grijă eficient de sănătatea zâmbetului tău? Iata 7 soluții
- De ce sângerează gingiile? Dr. Alin Gabor îți spune care este tratamentul recomandat
- Murăturile, surse de sănătate în alimentația ta. Nutriționistul îți explică de ce e indicat să le consumi
La modul general fructele si legumele curata dintii si se recomanda sa muscati din ele. Va propunem insa cele ami eficiente fructe/legume pentru igiena orala.