Setari Cookie-uri

Potasiul si sanatatea

Potasiul este un mineral esential in organism pentru ca face parte, alaturi de sodiu si de clor, din electrolitii absolut necesari functionarii tuturor organelor din corp. Termenul de electrolit se refera la faptul ca intr-o solutie, aceste substante formeaza ioni care conduc electricitatea. Aproximativ 95% din potasiul din corp se gaseste in interiorul celulelor, in timp ce sodiul si clorul se gasesc predominant in afara celulelor.

Alimente bogate in potasiu:

Potasiu se gaseste din abundenta intr-o gama larga de alimente, mai ales in fructe si legume. Surse excelente de potasiu sunt si ciupercile si spanacul.
Surse foarte bune de potasiu includ rosiile, vinetele, varza de Bruxelles, boccoli, fenicul,
In cantitati mai mici se gaseste si in castraveti, patrunjel, capsuni, caise, banane, avocado, telina si varza.

Rolul potasiului in preventia unor boli:

Evolutia societatii si industrializarea a produs o schimbare radicala a alimentatiei fata de ce consumau predecesorii nostrii. Printre ale diferente, aportul zilnic de sare in dieta tipica tarilor industrializate este de trei ori mai mare decat doza zilnica de potasiu, pe cand in alimentatia unor populatii primitive care s-au pastrat si in zilele noastre, aportul de sodiu este de sapte ori mai mic decat cel de potasiu. Cercetatorii cred ca aceasta deficienta relativa a potasiului din dietele moderne joaca un rol important in patologia unor boli cronice.

Citește și:

Iata cateva boli despre care oamenii de stiinta cred ca se pot preveni prin aport optim de potasiu:

• Infarctul;
• Osteoporoza;
• Litiaza renala (pietrele la rinichi);
• Hipertensiunea arteriala

Suplimentele de potasiu:

Suplimentele multivitamine si minerale ce contin si potasiu au maxim 99mg de potasiu per portie. Doze mai mari sunt prescrise pentru a preveni si trata pierderea de potasiu si hipokaliemia. Folosirea unor doze mai mari de potasiu in deficiente ale acestui element impune monitorizarea atenta a concentratiei serice, deoarece fluctuatii chiar foarte mici in nivelul potasiului pot antrena probleme cardiace.

Suplimentele de potasiu sunt disponibile sub forma mai multor saruri: clorura, citrat, gluconat, bicarbonat, aspartat. Datorita potentialelor efecte adverse foarte grave administrarea de suplimente de potasiu trebuie facuta dupa prescrierea unui medic.

Citește și:

Reactiile adverse induse de suplimentele de potasiu includ simptome gastrointestinale precum greata, varsaturile, discomfortul abdominal, diareea. Insa cea mai grava reactie este hiperkaliemia, adica o concentratie prea mare de potasiu in sange, manifestata prin slabiciune musculara, paralizii temporale, tremuraturi. Insa riscul cel mai mare al hiperkaliemiei il reprezinta tulburarile de rimt ale inimii, care pot fi fatale.

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.