Setari Cookie-uri

Sfatul nutritionistului - Grasimile nu trebuie sa lipseasca din alimentatie

Tendinta de a elimina grasimile din alimentatie este complet gresita. Grasimile nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica pentru ca, pe langa faptul ca imbunatatesc gustul alimentelor si sunt o sursa importanta de energie, ii ofera organismului beneficii specifice fara de care acesta nu poate functiona normal:

Alimente care contin o cantitate mare de grasimi trans: cele mai multe produse de patiserie, snacks-urile (chips etc.), mancarea tip fast food, mancarurile prajite, unele produse grase de origine animala.

Grasimile bune

1. Grasimile nesaturate
Grasimile nesaturate sunt numite generic grasimi bune. Ele contin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati si de aceea, au o consistenta moale sau lichida chiar la temperaturi scazute (frigider).

In functie de tipul de acizi grasi predominant din compozitia lor, ele pot fi:

GRASIMI MONONESATURATE (contin o cantitate mare de acizi grasi mononesaturati) - sursa buna de grasimi mononesaturate: uleiul de masline

GRASIMI POLINESATURATE (au o cantitate mare de acizi grasi polinesaturati); surse: cele mai multe uleiuri vegetale (de rapita, de in, de floarea soarelui, de porumb), margarinele tartinabile de calitate, maionezele, nucile, alunele, fisticul, pestele gras.

Citește și:

O categorie importanta de grasimi polinesaturate o reprezinta GRASIMILE ESENTIALE care contin acizii grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.
Acizii grasi esentiali din grupurile Omega 3 si Omega 6 sunt implicati in reglarea tensiunii arteriale, in coagularea sangelui, in contractia musculara, in dezvoltarea generala a organismului si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar. Acizii grasi din grupul Omega 3 sunt implicati in dezvoltarea sistemului nervos, ei intrand impreuna cu proteinele in structura creierului.

Acizii grasi esentiali nu pot fi produsi de organism si de aceea este foarte important ca ei sa provina din alimentatie. Pentru a-i asigura organismului necesarul de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, e nevoie de o nutritie echilibrata care sa includa alimente bogate in grasimi nesaturate.

Alimentele care contin cantitati importante de Omega 6: uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, semintele de floarea soarelui, maragarinele tartinabile de calitate, maionezele, alunele, fisticul.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.