Setari Cookie-uri

Legatura dintre post, mancarea traditionala de Paste si sanatatea

Inainte de marile sarbatori Biserica sfatuieste credinciosii sa tina post. Foarte multi dintre oameni urmeaza acest post, asa cum se intanpla si in cazul sarbatorilor pascale.

Insa mancarea traditionala romaneasca de Paste este mult mai complexa decat ar trebui, continand tochituri de carne (drob, sarmale), preparate grase din carne de miel, dulciuri bogate in carbohidrati etc. Dupa terminarea postului introducerea brusca a acestor preparate complexe in alimentatie nu are repercursiuni favorabile asupra sanatatii. Acumularea brusca de toxine si aportul mare de grasimi complexe si proteine suprasolicta brusc intregul organism, ficatul, toate procedeele metabolice, digestia, activeaza procesele alergene putand avea loc eruptii urticariene, cresterea brusca a tensiunii, indigestii etc. Asocierea cu alcoolul prezinta si mai mari riscuri pentru sanatate.

Ce mancam de Paste?

Atunci cand vin sarbatorile pascale si stiti ca postul s-a terminat aveti tendinta de a incerca toate mancarurile. De aceea se recomanda sa evitati excesele alimentare si sa gustati din tot ceea ce va face pofta, insa fara a manca pe saturate. De asemenea puteti prepara drobul spre exemplu din organe de miel si cateva oua fara a folosi foarte multe grasimi, utilizand mai multe legaturi de zarzavaturi (patrunjel, marar), sarmalele pot contine mai putina carne, mai mult orez si este bine sa fie facute din frunze de varza acra (murata), preparatele din carne de miel sa fie obtinute la cuptor sau prin retete de ciorbe, dulciurile sa fie reprezentate in special de salatele de fructe, mai putini cozonaci si placinte, pasca fara faina (un blat subtire doar pentru mentinerea continutului) si garnituri din vegetale sau salate de cruditati. Se recomanda maxim un pahar de bauturi alcoolice la masa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.