Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre durerile menstruale

Am putea afirma ca orice femeie cunoaste durerile menstruale, fie ca le-a avut macar o data in viata, insa cu siguranta toate dintre noi am trait experienta durerilor despre care se spune ca... ne sunt specifice. Dismenoreea este termenul medical care semnifica durerile menstruale.

- Fibromul uterin;
- Polipii uterini;
- Utilizarea unor dispozitive intrauterine;
- Forma anormala sau malpozitia uterului;
- Disfunctii sau boli hormonale, endocrine;
- Un obstacol in scurgerea sangelui din uter in afara organismului etc.

Care sunt simptomele dismenoreei?

Asa cum am spus mai sus, dismenoreea este reprezentata de dureri menstruale importante, care nu lasa femeia sa isi desfasoare activitatile in mod normal. Cele mai frecvente manifestari ale dismenoreei, care pot sa apara din prima zi a ciclului menstrual sau cu cateva zile inaintea sangerarilor menstruale, ar putea fi:
- Lipotimia sau starea de lesin
- Durerile de cap
- Tulburarile de atentie si concentrare
- Scaderea randamentului la munca
- Irascibilitate si stare de oboseala
- Umflarea gleznelor sau a degetelor datorita retentiei de apa
- Greata si varsaturile
- Tulburarile de tranzit intestinal ca diaree sau constipatie ori meteorismul (balonare)
- Dureri foarte puternice in abdomenul inferior etc.

Citește și:

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se pune pe baza unor investigartii specifice care incerca decelarea cauzei dismenoreei, daca aceasta este primara sau secundara unei alte afectiuni. Se fac astfel analize imagistice ca ecografia abdominala inferioara, analize de sange si hormonale, testul de secretii pentru a decela o eventuala vaginita care ar putea da secundar dismenoreea, laparoscopia, histeroscopia etc.

Tratamentul in cazul dismenoreei secundare vizeaza tratarea bolii datorita careia apare si dismenoreea. In cazul dismenoreei primare, daca simptomele nu sunt foarte intense, se recomanda folosirea unor medicamente impotriva durerii (analgetice), insa daca simptomele sunt foarte intense se vor recomanda anticonceptionalele, tratamentul hormonal cu rolul de a opri ovulatia si astfel concentratia prostaglandinelor va scadea, reducand si durerile menstruale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.