Setari Cookie-uri

Ce beneficii ne ofera contraceptia hormonala?

Contraceptia hormonala reprezinta la momentul actual metoda de top in alegerile femeilor privind mijloacele de contraceptie. Ca orice medicamente, contraceptivele hormonale prezinta riscuri si efecte adverse, acestea fiind cu atat mai accentuate cu cate metoda contraceptiva nu este administrata corect si nu este aleasa adecvat organismului. Fiecare femeie este unica, de aceea se recomanda alegerea cu atentie a metodei de contraceptie impreuna cu medicul ginecolog, astfel incat sa poata fi urmata cu usurinta si sa prezinte riscuri minime pentru femeia respectiva.

- Contraceptia hormonala este folosita ca mijloc de tratament in durerile din endometrioza;
- Scad riscul de aparitie a fibromului uterin;
- Regleaza echilibrul hormonilor;
- Reduce pana la vindecare acneea sau eruptiile la nivelul corpului;
- Protejeaza impotriva unor cancere genitale (cum ar fi cel de col uterin, dar atentie, cresc riscul pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar).;
- Sunt utile in menoragie (sangerarea excesiva la menstruatie, cu flux mare);
- Toate contraceptivele care contin estrogeni, dar si progesteron au capacitatea de a ameliora hirsutismul (cresterea in exces a parului);
- Pot fi utilizate in anumite cazuri pentru tratarea chisturilor ovariene;
- Contraceptivele hormonale pot fi folosite pentru amanarea menstruatiei in perioadele de vacanta.

Cand prezinti risc in administrarea de contraceptive hormonale?

Citește și:

pilule Exista anumite situatii in care femeilor le este interzisa administrarea de contraceptive homonale sau le este permisa pe o perioada scurta de timp, sub atenta supraveghere a medicului:
- fumoatoarelor nu le sunt recomandate pilulele contraceptive, mai ales dupa varsta de 35 de ani, crescand riscul de tromboza, infarct miocardic si cerebral; daca vor neaparat contraceptie hormonala, atunci cea mai potrivita este cea care foloseste doar progesteron, fara estrogeni;
- Obezitatea. Medicul este obligat sa va calculeze indicele de masa corporala (IMC). Obezitatea prezinta factor de risc pentru tromboze, astfel femeile cu IMC peste 35 au un risc crescut de trombembolie si infarct.
- Hipertensiunea arteriala. Pilulele contraceptive nu sunt recomandate daca tensiunea arteriala este peste 130/90 mmHg.
- Boli in antecendente care implica tromboze (tromboza venoasa, tromboflebita, trombembolie etc) - nu sunt recomandate pilulele pentru ca se considera ca femeia respectiva prezinta deja un grad crescut de coagulabilitate a sangelui.
- Migrene – femeilor care sufera de migrene nu le sunt recomandate contraceptivele hormonale;
- Alte medicamente: contraceptivele hormonale pot interactiona cu unele medicamente, spre exemplu: medicamentele inductoare ale enzimelor hepatice actioneaza asupra timpului de injumatatire, reducandu-le efectul (este recomandat in acest caz sa folositi si alta metoda contraceptiva); unele antibiotice.

Citește și:

IMPORTANT: contraceptia hormonala nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Este totusi util sa cunoasteti si efectele negative care pot sa apara atunci cand alegeti contraceptia hormonala, o buna alegere a metodei contraceptive necesita cunoasterea atat a beneficiilor cat si a riscurilor. De aceea va invit sa cititi si articolul: "Afla adevarul despre efectele nocive ale anticonceptionalelor".

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.