Setari Cookie-uri

Descopera si tu ciclul fertilitatii tale

Fiecare femeie prezinta un ciclu hormonal propriu, acesta influentandu-i activitatile, starea psihica, precum si fertilitatea. Medicii sustin ca perioada cea mai propice feritilitatii se afla intre 20 si 30 de ani, dupa aceasta varsta fertilitatea naturala a femeii scade.

Fiecare femeie prezinta un ciclu hormonal propriu, acesta influentandu-i activitatile, starea psihica, precum si fertilitatea. Medicii sustin ca perioada cea mai propice feritilitatii se afla intre 20 si 30 de ani, dupa aceasta varsta fertilitatea naturala a femeii scade.

Desigur, fertilitatea este strans influentata si de alti factori ca: dieta, obezitate, sanatatea organelor genitale, echilibrul hormonal, sport, stres, fumat, folosirea contraceptiei hormonale, de viata sexuala, de igiena etc.

calculul ovulatiei Cum poti descoperi perioada fertila?

Perioada fertila o poti simti si verifica prin mai multe modalitati, insa inainte de toate trebuie sa intelegi care este ciclul hormonilor sexuali si care este fiziologia organelor tale genitale.

Ce este ciclul menstrual?

In fiecare luna mucoasa uterului se elimina daca ovulul nu a fost fecundat pentru a dezvolta o alta membrana mai tanara si mai fertila pregatita pentru o eventuala fecundare in urmatoarea luna. Dupa inctarea sangerarilor menstruale concentratia estrogenilor incepe sa creasca pana atinge un varf undeva in a 14-a zi a ciclului menstrual, zi ce teoretic corespunde ovulatiei, apoi incepe sa scada. In timpul sangerarilor menstruale concentratia de estrogeni si progesteron este foarte mica.

Citește și:

In timpul ovulatiei un folicul ovarian elibereaza ovulul. In fiecare luna se dezvolta un folicul ce va elibera un ovul, de obicei ovarul in care acest folicul se dezvolta alterneaza de la o luna la alta. Asadar, cel putin teoretic, intr-o luna ovuleaza un ovar, ca in urmatoarea sa ovuleze celalalt si tot asa.

Cum determini perioada fertila?

Corpul tau iti ofera suficiente semnale pnetru a te simti fertila. Libidoul creste, starea psihica este una buna, esti mai tandra si mai intelegatoare, mai feminina si... mai atragatoare. Secretiile vaginale se intensifica (este logic, organismul sporeste lubrefierea pentru a facilita un eventual contact sexual), glera cervicala devine mai moale pentru a permite spermiilor sa treaca mai departe in uter si apoi in trompepe uterine unde pot fecunda ovulul, temperatura bazala creste usor. Iata cateva metode care te vor ajuta sa stabilesti mai usor care este perioada ta fertila.

Citește și:

Masurarea temperaturii bazale

Masurarea temperaturii bazale te ajuta sa stii cu o mare precizie cand se termina perioada ovulatiei, dar nu poti prevedea inceputul acestei perioade, de aceea iti recomandam sa o asociezi cu celelelte metode pe care le vom prezenta mai jos. Ai nevoie insa de un termometru special si de un carntel in care sa notezi rezultatele si data la care ai masurat temperaturile bazale. Temperatura bazala se masoara imediat la trezire, inainte de a te da jos din pat, asadar tine aproape termometrul si carnetelul. In perioada ovulatiei temperatura bazala scade usor, iar atunci cand cresterile sunt cu 0,3 grade peste cea mai mica valoare inregistrata si se mentin minim trei zile poti fi sgura ca perioada ovulatiei s-a incheiat.

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.