Setari Cookie-uri

Pilula, inca cea mai populara forma de contraceptie in Europa

Doua treimi dintre femeile din Europa au utilizat Pilula la un moment dat din viata acestora. Procentul este semnificativ mai scazut in Grecia (24%), Ucraina (27%) si Turcia (26%). Spre deosebire de alte tari, Romania are o istorie recenta - 20 de ani de cand contraceptia a devenit legala, iar femeile pot utiliza anticonceptionalele.

50 de ani de pilula contraceptiva, jumatate de secol de emancipare a femeilor


Aparitia pilulei contraceptive in viata femeilor din intreaga lume le-a oferit acestora libertatea de a face propriile alegeri si de a avea o viata independenta. Spre deosebire de alte tari, Romania are o istorie recenta - 20 de ani de cand contraceptia a devenit legala, iar femeile pot utiliza anticonceptionalele. Astfel, in Romania, posibilitatea de a folosi o metoda de contraceptie eficienta si sigura a incheiat un lung sir de probleme sociale si medicale, pe care femeile le intampinau in perioada comunista.

Cazurile de avorturi ilegale, realizate in conditii improprii, situatiile in care medicii au fost condamnati la inchisoare sau chiar a copiilor nedoriti care au ajuns sa fie institutionalizati au reprezentat o perioada sumbra pentru Romania. Astfel, in tara noastra, „pilula” a marcat trecerea de la perioada in care a fi femeie era o povara, la etapa bucuriei si privilegiului acesteia de a alege cum sa traiasca.

„Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost intotdeauna ingrijorati in privinta sarcinilor pe care nu le puteau controla, generand relatii tensionate intre femei si barbati, iar femeile erau cel mai mult afectate. Viata lor era redusa la supunerea fata de o maternitate adesea nedorita, un obstacol in felul in care-si doreau viata. Pilula nu este decat un simbol al victoriei pe care ea o castiga, devenind stapana pe corpul ei si implicit stapana pe destinul ei. Emanciparea femeii nu este doar rezultatul aparitiei pilulei, dar pilula a contribuit enorm la emanciparea ei, usurandu-i accesul la educatie, cariera, respect fata de sine si responsabilitate fata de propria sa viata,“ a declarat Aurora Liiceanu, Psiholog.Pilula, inca cea mai populara forma de contraceptie in Europa

Se spune ca lumea s-a schimbat cel mai mult in ultimii 50 de ani. Pilula intra fara indoiala in acest timp ca o schimbare cu efecte incredibile pentru viata femeilor si a barbatilor,” a conchis dna Liiceanu.

Bayer Schering Pharma a lansat in Romania, “50 de ani de pilula contraceptiva. Sarbatorim femeia, sarbatorim inovatia”, o campanie nationala ce evidentiaza rolul pilulei contraceptive in viata femeilor si inovatia pe care pilula a adus-o la nivel mondial, oferind, in acelasi timp, o imagine reala asupra evolutiei femeii din tara noastra din perioada comunista pana astazi. Campania se va desfasura la nivel national pe parcursul a 6 luni de zile, acestei initiative alaturandu-i-se personalitati precum Prof. Dr. Radu Vladareanu, Aurora Liiceanu si Malvina Cservenschi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.