Setari Cookie-uri

Sa lamurim problema candidozei

Nu exista femeie trecuta de 30 de ani care sa nu fi incercat experienta candidozei, chiar daca unele femei nici nu au fost constiente de patologie. Se intampla ca unoeri, sub diverse influente sau dezechilibre in organism sa sufere si flora vaginala, dezvoltandu-se mai mult decat ar trebui o ciuperca numita Candida albicans.

  • Dezechilibre hormonale, anticonceptionale;
  • Purtarea lenjeriei sintetice, lenjerie tanga sau pantaloni stransi;
  • Imunosupresia, in cazul unor boli grave, cum este infectia cu HIV;
  • O ingrijire vaginala inadecvata si incorecta – spalarea cu sapunuri dure, folosirea hartiei igienice din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicat ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate).
  • Cum este diagnosticata candidoza?


    Diagnosticul este pus de medicul ginecolog dupa un consult amanuntit si dupa ce a primit rezultatele testelor de secretii vaginale pe care te va trimite sa le faci. Este important sa ii spui medicului daca te aflii intr-o relatie stabila pentru a putea fi tratat si partenerul.

    Cum se trateaza candidoza?


    Tratamentul poate varia de la o pacienta la alta in functie de gravitatea infectiei, de manifestari, de asocierea candidozei cu alte infectii cum ar fi cea cu coci si stafilococi etc. Astfel medicul ii poate recomanda pacientei cateva zile de spalaturi intravaginale cu bicarbonat medical si ceaiuri de sunatoare, musetel sau coada soricelului pentru atenuarea aciditatii florei vaginale si disparitia simptomelor precum mancarimi sau durere. Desigur ca pana la vindecare contactul sexual este interzis. Apoi tratamentul medicamentos consta adesea in ovule care se introduc in vagin si unguente pentru a trata posibilele iritatii ale vulvei. Folosirea tampoanelor este interzisa macar pana la vindecare, se recomanda doar absorbantele. Daca femeia nu este la menstruatie, atunci va purta un protej-slip pe care se vor scurge substantele care nu au fost absorbite din ovule. Uneori pot fi prescrise si pastile, asociindu-se si tratamentul sistemic celui local. De asemenea trebuie schimbata alimentatia, evitarea consumului de dulciuri si grasimi pe perioada tratamentului cel putin si consumul a minim doua iaurturi pe zi.

    Citește și:

    Preventia candidozei


    Pentru a preveni candidoza se recomanda:

    • Purtarea lenjeriei intime de bumbac
    • Evitarea spalaturilor vaginale si a tampoanelor
    • Evitarea sexului neprotejat cu prezervativ, mai ales la primele contacte cu un partener nou
    • Se recomanda monogamia
    • Consumati mai multe fructe si legume zilnic, precum si iaurt

    Vizionare placuta


    Kudika
    15 Iulie 2010
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.