Setari Cookie-uri

TESTELE ALERGOLOGICE - tot ce ar trebui sa stii

Alergiile se pot manifesta divers, iar alergenii – acele substante la expunerea carora unele persoane fac alegii – sunt atat de multi si diversi, incat alergologia a devenit o specializare vasta, cu cercetari multiple in desfasurare si de un real interes in medicina.

Va imaginati acum ca alergologia nu a gasit inca teste pentru toti alergenii posibili si, de multe ori, discutia cu pacientul este extrem de importanta. Analizand atent schimbarile din viata pacientului, mediul inconjurator, tratamentul, calatoriile si orice alt detaliu, medicul poate obtine indicii cu privire la posibilii alergeni.

Trebuie sa stiti ca unele persoane pot fi sensibile la unii alergeni, in timp ce altele nu.

teste alergologice

Alergiile – ce teste trebuie sa facem?

In mod obosnuit pentru alergii se fac atat teste cutanate, cai si sanguine.

Testele cutanate sunt preferate celor sanguine pentru ca se fac mai usor, timpul pana la rezultate este mai mic si sunt mai ieftine, dar si pacientul mai avantajat de rezultatele rapide.

Teste alergologice cutanate

Testele alergologice cutanate se realizeaza prin contactul cutanat cu alergenul sau injectarea acestuia intradermic.

Citește și:

Exista 3 tipuri de teste alergologice cutanate:

  • Testul intradermic – o cantitate mica de solutie cu alergen este injectata intradermic. Testul intradermic este mai sensibil decat prick testul, insa da mai des rezultate fals pozitive.
  • Prick testul se caracterizeaza prin aplicarea unei picaturi de solutie cu alergen la nivelul pielii, unde initial s-au facut mici leziuni, graturi sau intepaturi.
  • Patch testul consta in aplicarea unui plasture cu alergen la nivelul pielii, unde ramane intre 24 si 72 de ore. Acesta este foarte util pentru dermatitele de contact, cum ar fi cele cu reactie alergica intarziata (de exemplu alergia la unele metale).

Foto: teste alergologice cutanate @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.