Setari Cookie-uri

Top 11 boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt foarte periculoase, mai ales ca multe persoane, in special tinerii, nu sunt suficient de informati despre tot ceea ce inseamna viata sexuala, nu stiu sa se protejeze impotriva pericolelor pe care sexul le ascunde si devin vulnerabili in fata multor boli cu transmitere sexuala.

1. HPV – virusul Papilloma uman
Virusul Papilloma Uman este foarte raspandit, aproximativ 90% din populatie contactandu-l o data in viata. Din fericire, dintre toti acestia un bun procent reusesc sa il respinga, sistemul imunitar facandu-si datoria. Restul insa nu reusesc sa invinga virusul, facand parte din nefericitii care il poarta.
Aceste virus prezinta peste 100 de variante care se transmit in randul oamenilor, existand insa si la animale. Dintre toate aceste variante, peste 40 pot infecta aparatul genital si anusul si pot cauza negii genitali (condiloamele). In ceea ce priveste riscul de cancer uterin, variantele cu cel mai mare potential sunt 16 si 18, insa trebuie constientizat faptul ca in general infectia cu HPV predispune la cancer pentru zona epiteliala unde se afla daca evolutia sa este necontrolata (oriune pe piele, pe mucoase ca cea bucala, uretrala, anala, vaginala, cervicala etc). In ceea ce priveste HPV genital se considera ca aproximativ 75% din populatia activa sexual il contacteaza, aceasta infectie fiind considerata cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala (BTS). Insa infectia nu este simptomatica pentru toti purtatorii, ea devenind “vizibila” atunci cand celulele infectate incep sa se divida necontrolat, creand aspectul de neg in respectiva zona.

Citește și:

Deseori activitatea acestor celule asociaza mancarimi sau sensibilitate in zona afectata. In functie de localizarea negilor, pot sa apara sangerari sau modificari de secretii dupa actul sexual daca negii sunt situati la nivelul mucoasei vaginale, pot ingreuna urinarea (sau apar doua jeturi) daca se afla la orificul uretral, pot produce sangerari anale sau mancarimi ori jena etc.

Vizionare placuta


Kudika
11 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.