Setari Cookie-uri

Infertilitatea de cuplu

Infertilitatea este o problema care afecteaza aproximativ 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea de a concepe dupa un an de incercari. Infertiliatatea primara inseamna ca nu exista nici o sarcina in antecedente, iar infertilitatea secundara presupune existenta a cel putin unei sarcini.

In cazul in care spermograma nu este normala (numarul de spermatozoizi mai mic de 20 de milioane pe ml, mai putin de 60% au motilitate buna si au forma normala), sunt necesare alte analize care sa indice cauza acestei probleme. In acest scop se fac dozari ale hormonilor implicati in formarea spermatozoizilor, iar daca acestia sunt in limitele normale se impune un consult urologic ce poate evidentia o cauza anatomica a infertilitatii masculine. In ultima instanta se poate face o biopsie testiculara care poate dezvalui o afectare a organelor sexuale masculine.

Tratamentul isi propune sa inlature cauza care a determinat infertilitatea. Uneori tratamentul endocrinologic de substitutie hormonala este necesar, alteori este nevoie de interventia chirurgicala, in afectiuni precum varicocel, ejaculare retrograde, defecte anatomice de penis.

Problema ei:

De indata ce a fost exclusa o cauza masculina a infertilitatii de culplu se investigheaza o eventuala infertilitate feminina. Se face documentarea ovulatiei prin masurarea temperaturii bazale, masurarea progesteronului in ziua 21, ecografie ovariana pentru monitorizarea foliculogenezei, examen citovaginal. Se poate aprecia permeabilitatea tractului genital feminin prin histerosalpingografie.

Exista situatii in care poate aparea o incompatibilitate a mucusului cervical cu spermatozoizii, situatie in care acestia sunt distrusi de catre substante secretare de mucoasa vaginala. Pentru aceasta eventualitate se fac teste imunologice, in special dozarea anticorpilor antispermatozoizi.

Alegerea terapiei adecvate depinde de o serie de factori care corespund nevoilor cuplului infertil. Acesti factori includ eficienta relativa a mijloacelor terapeutice, complexitatea si costul diferitelor variante de tratament, varsta femeii si optiunile personale si emotionale. Progresele stiintifice recente au deschis noi posibilitati de a avea un copil, venind in ajutorul cuplurilor infertile cu tehnici de fertilizare in vitro si transfer de embrion.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.