Setari Cookie-uri

Ovulatia si fecundatia

Pentru a discuta despre ovulatie trebuie mai intai sa oferim cateva date despre ciclul menstrual: acesta reprezinta perioada care incepe cu prima zi de menstra si dureaza pana in momentul in care incepe urmatoarea sangerare menstruala. In general se considera ziua primei sangerari ziua 1. Teoretic, in situatia unui ciclu menstrual de 28 de zile (varianta ideala), ziua a 14a este considerata ziua ovulatiei. Practic, avand in vedere ca foarte putine dintre noi au durata ciclului menstrual de 28 de zile, trebuie stiut ca perioada postovulatie ramane fixa la 14 zile.

In cazul in care ovulul nu a fost fecundat de catre spermatozoid, valorile hormonilor sexuali scad producand o vasodilatatie a arterelor care alimentau uterul pregatindu-l pentru implantarea oului. Sangerarea menstruala este data de ruperea acestor artere. In mod normal sangerarea menstruala dureaza intre 4 si 6 zile. Substanta eliminata cuprinde sangele din artere, dar si celule ale epiteliului uterin care se pregatisera pentru implantarea oului.

In cazul in care ovulul a fost fecundat de catre spermatozoid, acesta produce o reactie corticala - adica o protejare a ovulului impotriva altui spermatozoid care ar putea sa il fecundeze. Se pastreaza astfel numarul de cromozomi tipic uman. Ovulul fecundat ajunge dupa 3-4 zile in uter unde va lua nastere si se va dezvolta viitorul fat.

Ovulatia spontana

Dupa cum probabil deja ati observat, toate aceste procese (mult mai complicate decat au fost prezentate mai sus) se desfasoara sub control hormonal. Hormonii reprezinta un compartiment fascinant al organismului uman, iar toate mecanismele lor de actiune nu sunt pe deplin cunoscute.

Ceea ce trebuie stiut este ca intreg sistemul endocrin (hormonal) se afla intr-un final sub controlul hipotalamusului. Pe langa rolul sau de “creier endocrin”, hipotalamusul are multe alte functii: controlul comportamentului instinctiv: alimentar, de aparare, atac, reproductiv; termoreglare, memorie, imunitate, comportament emotional, afectiv social.

Ultimul rol are o importanta deosebita pentru ovulatie fiindca a fost dovedit faptul ca in ciuda unui proces de reglare foarte exact, ovulatia poate avea loc si spontan, sub controlul direct al hipotalamusului, in conditiile unor emotii puternice. Asa se explica de ce multe virgine raman insarcinate de la primul contact sexual: avand emotii, fiind foarte indragostite, stimuleaza intens hipotalamusul care la randul sau produce o avalansa hormonala care declanseaza ovulatia indiferent de momentul ciclului menstrual.

Sursa: Garbo.ro
Citeste si alte articole pe Garbo!


Echivalenta dintre cancer si divort

Insuratoarea, vesnica fobie a barbatilor

Machiajul la birou
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.