Setari Cookie-uri

Un nou tratament pentru sarcinile extrauterine

Femeile purtatoare de sarcini extrauterine pot fi mame in continuare, datorita unei noi metode terapeutice, inventate de doi medici romani din cadru Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, cu ajutorul careia femeia isi pastreaza trompele uterine si sansele de a ramane insarcinata.

In unele cazuri, bine selectionate, se poate recurge la un tratament medicamentos, cu Metotrexat. Avantajele acestuia sunt reprezentate de faptul ca nu se intervine chirurgical si astfel se reduce riscul de infertilitate pe care oricum il are o pacienta cu sarcina ectopica. Pentru a putea beneficia de acest tratament, sarcina trebuia sa fie sub sase saptamani, embrionul sau aiba mai putin de 3,5cm, iar nivelul sangvin al gonadotrofinei corionice umane (HCG) sa fie mic.

Pentru toate celelalte cazuri, solutia terapeutica era pana de curand interventia chirurgicala. In functie de dimensiunea embrionului operatia indeparteaza doar sarcina ectopica sau acesta impreuna cu un segment din trompa uterina. Asta inseamna 50% mai putine sanse de sarcina.

Noua metoda de tratament a sarcinilor ectopice, inventata de doi medici romani, are marele beneficiu ca salveaza trompa uterina afectata si astfel sansele de a avea o viitoare sarcina sunt conservate.

Citește și:

Procedeul presupune infundarea arterelor care vascularizeaza sacul in care se dezvolta embrionul. Acesta este privat de substante nutritive si oxigen si se opreste din dezvoltare, se resoarbe iar trompa uterina ramane functionala. Interventia poarta numele de embolizare si provine din terapia fibroamelor uterine. Practic se introduce un cateter prin artera femurala pana la nivelul arterei care iriga embrionul, sub control radiologic. Asta inseamna ca medicul vede in permanenta, cu ajutorul unui aparat de raze X, pe un monitor, traseul pe care patrunde cateterul. Prin acesta se injecteaza o substanta care blocheaza vasul de sange, substanta care se foloseste si in embolizarea fibroamelor uterine. Toata procedura se face cu anestezie locala.

Pentru a putea beneficia de aceasta interventie sarcina extrauterina trebuie sa fie intre saptamanile 4 – 8. Sarcinile descoperite sub patru saptamani se incadreaza mai degraba la tratamentul medicamentos, iar cele peste opt trebuie tratate chirurgical deoarce trompa uterina se rupe, iar hemoragia poate fi fatala.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.