Setari Cookie-uri

La ce varsta trebuie sa mergi la ginecolog?

Momentul in care o femeie trebuie sa se prezinte la ginecolog este mult discutat in randul pacientelor, astfel am auzit de multe ori temeri cum ca, daca te prezinti la un control ginecologic nu mai esti virgina, ori am vazut femei care vin la control ginecologic doar atunci cand resimt o patologie (tardiv in cazuri cu implicatii tumorale) sau cand raman insarcinate ori pur si simplu nu se prezinta la ginecolog deloc pana la varste inaintate.

Si da si nu, depinde de varsta. Mai exact, daca o adolescenta la inceputul perioadei menstruale prezinta ciclu nergulat, sangerari abundente, toate acestea sunt normale in primii doi ani de la menarha. Daca fetele au sangerari abundente la adolecenta, aceasta nu reprezinta neaparat un semnal de alarma, de multe ori tradeaza lipsa ovulatiei. Fetitele incep sa aiba primele ovulatii dupa aproximativ un an de la prima menstra, atunci cand incep sa apara si crampele, semn al ovulatiei. Este evident ca vorbim aici despre sangerarile relativ normale, nu hemoragiile abundente, la fel si in cazul durerilor, nu este vorba despre cele care nu pot fi suportate si care necesita vizita medicala. Cel mai bine in aceste momente este ca fetita sa ia o doza mica de paracetamol de inceput, iar daca nu cedeaza crampele poate lua un ibuprofen (nurofen spre exemplu) care ii va calma durerile. Daca acestea insa nu cedeaza si se repeta la mai multe menstruatii, atunci poate ca este cazul unui control ginecologic.

Citește și:

Daca insa sangerarile sunt abundente si se mentin astfel este necesar un consult ginecologic si, daca este cazul, prescriptia unui tratament cu contraceptive.

De baza pentru vizita la ginecolog

Indiferent de varsta, o femeie aflata la prima sa vizita la ginecolog trebuie sa capate incredere in medicul respectiv si sa nu se simta stanjenita. Daca, dintr-un motiv sau altul, in prezenta medicului respectiv nu dispare sentimentul de pudoare este mai bine sa mearga in vizita la un alt medic. Nu este vorba despre femeile pudice, care... vor trebui sa inteleaga ca este vorba despre o vizita medicala, nu de alta natura.

Inainte de prima vizita la ginecolog sunati si intrebati cum decurge vizita aceasta, mai exact interesati-va daca medicul obisnuieste la o prima vizita sa aiba intai o discutie cu pacienta. Daca insa asistenta va spune ca medicul nu are astfel de obisnuinte este mai bine sa solicitati o astfel de discutie. Altfel va veti simti inhibata si nu va exista acea legatura ce trebuie de obicei sa se nasca intre medicul ginecolog si pacinetele sale. Cu exceptia primei vizite, restul dureaza in general in jur de 15 minute.

Citește și:

Cat de des ar trebui sa mergem la ginecolog?

Daca nu apar probleme, o vizita o data pe an la ginecolog este suficienta. Daca insa se incepe contraceptia va fi necesara o prezentare la jumatate de an. Daca s-a identificat o patologie, evident urmatoarea vizita va fi stabilita de medicul ginecolog.

Nu ezitati vizita la ginecologie chiar daca nu resimtiti nimic important la nivelul organelor genitale, sa nu uitam ca sunt patologii grave care nu dor, spre exemplu cele tumorale. De asemenea faceti testul Papanicolau cu regularitate, iar daca aveti peste 45 de ani faceti o data pe an si o mamografie preventiva. Multa sanatate!

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.