Secretia vaginala, marker al sanatatii tale

In cele mai multe cazuri unele patologii genitale au o simptomatologie discreta care adesea este ignorata de catre paciente. Alte patologii insa debuteaza doar cu modificari ale secretiei vaginale, neinsotite obligatoriu de o simptomatologie ce poate fi remarcata de femei.

Femeile care iau anticonceptionale: nu intotdeauna anticonceptionalele produc modificari patlologice ale secretiilor vaginale insa normalitatea acestora este mentinuta si de hormonii feminini. Orice modificare a acestor hormoni se reflecta in caracteristicile secretiei vaginale, astfel ca uneori se pot forma conditii favorabile infectiilor vaginale.

Scaderea sistemului imunitar: orice boala mai grava, o infectie importanta, o boala cronica, o alergie cu implicatii importante ale celulelor imune etc., toate acestea duc la scaderea sistemului imunitar si totodata se produc modificari secundare la nivelul florei vaginale.

Unele afectiuni ale glandelor endocrine pot modifica secretiile vaginale, in spcial acele glande ce secreta hormoni care interfera cu cei feminini. De asemenea modificari la nivelul glandei tiroide atrag modificari ale secretiei vaginale.

Retail jobs

Modificari hormonale, spre exemplu la pubertate ori in timpul sarcinii. Se estimeaza ca una din sase femei insarcinate are vaginita.

Terapiile cu hormoni corticosteroizi, aceste terapii determina modificari importante la nivelul majoritatii sistemelor cu rol reglator in organism.

Cresterea glicemiei in diabetul zaharat peste valorile normale produce modificari si la nivelul secretiilor vaginale.

Caracteristicile secretiilor vaginale ne indica patologia vaginala

O secretie vaginala alb-cenusie (sau galbuie), urat mirositoare (mirosul este mai puternic dupa actul sexual) indica o vaginita bacteriana. Aceste vaginite se datoreaza inmultirii excesive a bacteriilor “rele” fata de cele “bune”, ambele tipuri de bacterii gasindu-se in mod normal in flora vaginala.

Daca secretiile sunt vascoase, albicioase, cu aspect branzos si pacienta are o senzatie intensa de mancarime si/sau durere, atunci prezinta o vaginita micotica (cea mai frecventa vaginita, determinata in special de Candida Albicans).

Daca secretiile sunt colorate galbui sau gri-verzui, avand uneori aspect spumos si prezinta de asemenea un miros fetid, atunci este probabil implicat un parazit (Trichomonas Vaginalis) care determina trichomonaza. Foarte frecvent aceasta patologie se asociaza cu candidoza datorita faptului ca Trichomonas creeaza conditii intravaginale perfecte pentru dezvoltarea candidozei.

Vizionare placuta


Kudika
13 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri