Setari Cookie-uri

Trateaza infertilitatea cu gonadotropine

Infertilitatea este o problema de cuplu din ce in ce mai des intalnita ce ridica probleme relationale, sociale dar si medicale. In incercarea de a putea avea un copil, de a avea o familie reusita si fericita cuplurile sunt dispuse la o serie de tratamente medicale in dorinta de a obtine rezultate bune.

Hormonul foliculostimulant recombinat (rFSH) se gaseste in : Gonal-F, Follistim, Puregon. Acesta este sintetizat genetic in laborator.

In ce consta tratamentul cu gonadotropine

Gonadotropinele sunt administrate injectabil pentru a induce formarea si maturarea ovulelor si spermatozoizilor.

La femei

Femeile ce au un nivel scazut de LH si FSH si nu ovuleaza pot face tratament injectabil cu hMG si rFSH timp de 12 zile, incepand cu prima parte a ciclului menstrual. In mod normal acest tratament ar trebui sa duca la formarea si maturarea ovulului. Mai apoi se va face tratament cu hCG care ar trebui sa stimuleze ovulatia, adica eliberarea ovulului.

La barbati

La barbati, un dezechilibru intre concetratiile hormonilor LH si FSH in sange impiedica formarea spermatozoizilor. In acest caz tratamentul cu gonadotropine poate fi util. Se injecteaza hCG de trei ori pe saptamana pana la atingerea nivelelor serice normale de testosteron timp de 4-6 luni. Apoi tratamentul continua cu injectarea de hMG si rFSH de trei ori pe saptamana pana ce nivelul productiei de spermatozoizi si calitatea acestora (sa nu prezinte anomalii) ajunge la normal.

Citește și:

Care sunt reactiile adverse ale tratamentului cu gonadotropine?

Din pacate, desi acest tratament merita incercat iar atunci cand este eficient cuplul poate avea un copil, totusi este de datoria noastra sa prezentam si efectele adverse. Spre deosebire de tratamentul cu clomifen, cel cu gonadotropine este insa mai agresiv in privinta reactiilor adverse, astfel se pot produce :

- aproximativ 35% din femeile care raman insarcinate in urma acestui tratament fac avorturi spontane, de aceea trebuie monitoriazate de medici specializati in tratamentul cu gonadotropine.
- datorita dezvoltarii multiple a foliculilor ovarieni (foliculi multipli) ovarul creste in dimensiuni si devine indurat (intarit).
- deloc de neglijat este riscul de aparitie a sindromului de hiperstimulare ovariana, care poate ameninta viata pacientei! De aceea este necesara o monitorizare atenta a femeii supuse acestui tratament.
- riscul aparitiei sarcinilor multiple (tripleti, sau chiar mai multi copii, dintre care nu se vor dezvota toti corect, ci unii pot prezenta malformatii congenitale).
- alte efecte adverse : dureri abdominale, varsaturi, cefalee, marirea sanilor la barbati (temporara) etc.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
20 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.