Setari Cookie-uri

Tumorile fibroide uterine

Tumorile fibroide uterine reprezinta cresteri necanceroase in cavitatea uterina ce apar de obicei la femei aflate la varsta reproductiva. In functie de tipul de tesut din care provin se mai numesc fibromioame, leiomioame sau mioame. Nu sunt asociate cu un risc crescut de cancer uterin si nu se transforma niciodata malign.

Complicatiile:

Desi fibroamele uterine de regula nu sunt periculoase, ele provoaca discomfort si uneori pot conduce la anemie atunci cand sangereaza. Uneori se pot torsiona in jurul axului suprimand circulatia sangelui si provocand o durere brsca, acuta. In acesta situatie este necesara asistenta medicala de urgenta.

Fibroamele si sarcina:

De regula fibroamele nu intefera cu conceptia si purtarea unei sarcini, dar uneori pot afecta fertilitatea. In aceste cazuri, fibroamele blocheaza orificiile trompelor uterine sau orificul intern al colului uterin. Fibromele submucoase pot impiedica implantarea si cresterea embironului.

Studii clinice au aratat ca femeile insarcinate care au fibroame au un risc mai ridicat de avort, nastere prematura, pozitii anormale ale fatului in uter sau dificultati la eliminarea placentei. Complicatiile depind de numarul, pozitia si dimensiunea fibroamelor.

Citește și:

O complicatie frecventa a fibroamelor in timpul sarcinii este durerea localizata, prezenta intre primul si al doilea trimestru.

De cele mai multe ori sarcina nu are de suferit iar fibroamele nu necesita tratament.

Tratamentul:

Exista mai multe abordari terapeurice pentru tratarea fibroamelor uterine in functie de numarul, dimensiunea sau simptomele pe care le provoaca. De cele mai multe ori atitudinea corecta fata de fibrom este urmarirea evolutiei si a dimensiunilor sale prin examene ecografice la anumite intervale de timp. De obicei cresc foarte lent iar dupa menopauza au tendinta sa se micsoreze ca urmare a scaderii nivelelor de hormoni.

Atunci cand tratamentul se impune se poate alege intre multiple medicamente si interventii chirurgicale mai mult sau mai putin radicale.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
6 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.